Sin Lukašenkovog političkog rivala osuđen na osam godina zatvora

Foto: Kampanja Viktor Barbariko

Bjeloruski oporbeni aktivist kojeg su vlasti pritvorile dok je vodio predsjedničku izbornu kampanju svog oca 2020. osuđen je na osam godina zatvora. Eduard Babariko zanijekao je krivnju za optužbe o utaji poreza i sudjelovanje u organiziranju nereda, za koje mnogi navode da su politički motivirane. 

Čelnica bjeloruske oporbe u egzilu Svetlana Tihanovskaja optužila je vladu da se želi osvetiti za kandidaturu njegova oca tijekom izbora. Političar Viktor Babariko je 2021. godine osuđen na 14 godina zatvora zbog optužbi za korupciju. 

"Svaki optuženik u politički motiviranom kaznenom slučaju riskirao iznimno dug zatvor" 

Pavel Sapelka, odvjetnik grupe za ljudska prava, rekao je za BBC kako ga ne iznenađuje da je Eduard Babariko osuđen na ovako dugačku kaznu jer, kako navodi, svaki optuženik u politički motiviranom kaznenom slučaju riskira iznimno dug zatvor. 

"To je posebno slučaj ako je optuženi sin jednog od najuspješnijih Lukašenkovih suparnika na predsjedničkim izborima", dodao je. Eduard i Viktor Barbariko su uhićeni 18. lipnja 2020., dva mjeseca prije nego što je Aleksandar Lukašenko pobijedio na izborima koje su mnogi međunarodni promatrači opisali kao namještene. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.