Sin građevinskog poduzetnika pretukao međimurskog novinara zbog napisa o njegovom ocu

NOVINARA Međimurskih novina Stjepana Mesarića u četvrtak navečer je pretukao sin građevinskog poduzetnika Branka Žganca iz Murskog Središća i to zbog pisanja teksta o loše obavljenim radovima koje je njegova tvrtka obavljala u tom međimurskom gradu.

Iako PU međimurska u svom današnjem izvješću riječju nije spomenula napad, u redakciji Međimurskih novina navode kako je policija obradila cijeli slučaj. "Za sada su prekršajno procesuirali nasilnika, iako se naš novinar žali da su ozljede teže od kvalificiranih, jer je praktički ostao bez zuba, da ne govorimo o pretrpljenom strahu. Međutim, već sad možemo reći da nas taj napad sigurno neće zastrašiti i spriječiti u obavljanju novinarskih zadaća, već dapače", kaže Dejan Zrna, glavni urednik Međimurskih novina.

Žganec mlađi je Mesariću zadao četiri žestoka udarca šakom o glavu te mu je tom prilikom nanio ozljede ušne šupljine i lica zbog čega je Mesarić zatražio pomoć na Hitnoj u Županijskoj bolnici u Čakovcu. "Ozljede su za sad okvalificirane kao `lake`, jer tada mu se `samo` klimao zub, uz brojna natučenja po licu zbog čega je završio na prisilnom bolovanju", stoji u izvješću Međimurskih novina.

"Rastrgao mi je košulju i potom zadao četiri žestoka udarca u glavu"

"Stigao sam kasno navečer s puta i odmah se uputio na rijeku Muru da vidim kakva je situacija oko nabujale rijeke. Tada mi je prišao meni nepoznati muškarac koji me je verbalno napao rekavši hoću li i o njemu pisati kao i njegovom `japi`. Rekao sam mu da se najprije predstavi, a nakon što je rekao tko je, da o njemu neću pisati, jer nema razloga. Nakon toga povišenim tonom i dalje inzistirao na razgovoru, da bi mi nakon toga rastrgao košulju i potom zadao četiri žestoka udarca u glavu", rekao je Mesarić.

Mesarić je inače prije otprilike tri mjeseca pisao o loše obavljenim radovima tvrtke Autoprijevoz niskogradnja u vlasništvu Branka Žganca, na koje su se Međimurskim novinama žalili stanari Frankopanske ulice u Murskom Središću. Tvrtka je u toj ulici izvodila radove na izgradnji pješačko-biciklističke staze. Građani su tom prilikom rekli da su oštetili svoja vozila na previsoko podignutim rubnicima, iskopanim jamama i ostavljenim građevinskim materijalom. Upozoravali su na nestručno obavljene radove te izrekli niz drugih optužbi i zamjerki na račun izvođača radova.

"Nakon što se Branko Žganec našoj redakciji požalio da su navodi iz teksta netočni, obavljen je razgovor naše novinarke s njim te je objavljena njegova strana priče", navodi urednik Međimurskih novina te dodaje: "Redakcija Međimurskih novina u ovom trenutku izražava duboku solidarnost sa svojim kolegom i poziva sve ostale redakcije da učine isto, te žestoko osude još jedan napad na slobodu medija".

HND osuđuje napad na Mesarića: "Napadi na novinare se u svakoj normalnoj i demokratskoj državi smatraju ozbiljnom bolešću toga društva"

"Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje brutalni fizički napad na Stjepana Mesarića, novinara Međimurskih novina. Njega je u četvrtak navečer nakon verbalnog sukoba pretukao sin građevinskog poduzetnika Branka Žganca iz Murskog Središća pa je kolega Mesarić morao zatražiti pomoć Hitne službe Županijske bolnice u Čakovcu. S natučenim licem i izbijenim zubom novinar Stjepan Mesarić je umjesto na svom radnom mjestu završio na prisilnom bolovanju. Iako je policija obradila spomenuti slučaj i za sada prekršajno obradila mladog nasilnika HND ponovno upozorava cijelu javnost kako je nasilje, nažalost, postalo sastavnim dijelom naše svakodnevice. Još jednom podsjećamo hrvatsku javnost kako je od 90-tih godina do danas najmanje 50-tak kolegica i kolega napadnuto samo zato što su radili svoj posao. Napadi na novinare se u svakoj normalnoj i demokratskoj državi smatraju ozbiljnom bolešću toga društva", navodi se u priopćenju HND-a kojeg potpisuju predsjednik Zdenko Duka i potpredsjednik Luko Brailo.

"Reagirajte zakonom, a ne šakama"

"Sindikat novinara Hrvatske najoštrije osuđuje napad na kolegu novinara Stjepana Mesarića iz Međimurskih novina u četvrtak, 25. lipnja 2009. godine, u vrijeme obavljanja novinarskog posla. Takav nasilni čin krajnje je neprimjeren i nedopustiv način izražavanja nezadovoljstva izvještajem bilo kojeg novinara, te zaslužuje svaku osudu. Svaki građanin koji je nezadovoljan pisanjem nekog novinara ima pravo i mogućnost zakonskim putem reagirati na neki sporni tekst - ali nitko nema pravo fizički napadati novinara zbog nezadovoljstva njegovim radom. Pravni put kojim nezadovoljni građanin može reagirati na neki tekst uključuje traženje ispravka u novinama u kojima je tekst objavljen, prijavu autora Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva, te kao krajnji korak -  tužbu sudu. Reagiranje šakama ne spada u tu civiliziranu i prihvatljivu kategoriju", navodi se u priopćenju Sindikata novinara Hrvatske, kojeg potpisuje predsjednica Gabrijela Galić.

I.M.
Foto: Međimurske novine

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.