Sigurnosni stručnjak Marjanović o blagim kaznama za bogataše: Građani postaju ozbiljno frustrirani

Foto: FAH, N1

NAKON što je u zadnjih nekoliko tjedana zabilježeno više teških prometnih nesreća, a sinoć je kod Maksimira došlo i do propucavanja tramvaja, Index se za komentar opće sigurnosne situacije u Zagrebu obratio sigurnosnom stručnjaku Boni Marjanoviću.

> Preminula druga žrtva pijanog divljaka s Kvatrića, 67-godišnji Aleksandar Kusalović

> Incident u Zagrebu, propucana stakla na tramvajima: Nastala panika, zabrinuti roditelji zvali ZET

> Divljak iz Ilice se pokajao, pušten na slobodu: Dobio 18.800 kuna kazne i zabranu vožnje na 2 godine

Marjanović ne smatra kako su nedavni događaji indikativni za generalno sigurnosno stanje u glavnom gradu Hrvatske.

"Ne bih rekao da je to indikativno, indikativno će postati ako represivni sustav zakaže i ako bude blagonaklon prema počiniteljima takvih djela.

Zakoni su takvi da su kazne takve kakve jesu, ali to može biti povod zakonodavstvu i politici. Da reguliraju sigurnost prometa na cestama.

Građani frustrirani blagim kaznama

U svakom slučaju, ova kazna koja je uslijedila za čin srpskog poduzetnika (a da ne govorimo za tešku prometnu nesreću kod Kvaternikova trga), kazna od 18.800 kuna, apsolutno izaziva ozbiljnu frustraciju kod većine građana. Imam osjećaj da sustav inače traži bilo kakvu opciju da se primijeni stroža kazna, a ovdje kao da se tražila da se pribjegne prekršaju, a ne kaznenome djelu.

Profesor Marušić je u nedavnom televizijskom gostovanju bio na tragu većine građana kada je konstatirao da, ako sustav bude blagonaklon prema počiniteljima, da se neće postići ni specijalna ni generalna prevencija.

Sami znamo kako to funkcionira u nekim EU zemljama, mislim da je vrijeme da se izmjenama i dopunama zakona i njihovom primjenom potakne drastičnija represija, učinkovitija i jača. Previše je ovakvih djela i pojedinaca, žalosno je i može se zaključiti da se radi o imućnijim građanima, prema kojima se blagonaklonjenije postupa, i budu neadekvatno kažnjeni.

Ide se na blaže kažnjavanje

U postojećim okvirima se nažalost ide na blaže kažnjavanje, a ne drastičnije, ne postiže se prevencija.

Općenito što se tiče stanja sigurnosti u Zagrebu, ne bih procijenio da je posebno narušeno, vjerojatno se radi o nekom periodu u kojemu se dogodilo toliko i toliko stvari u jedinici vremena. Treba osigurati što bolje uvjete rada operativcima koji se na cesti bore protiv kriminala i prekršitelja, koji čuvaju prometni red i mir, tu politika treba pustiti profesiju da radi i poticati je.

Ne bih procijenio da je katastrofalno, eventualno splet okolnosti u određenom periodu kod građana možda dovodi do osjećaja nesigurnosti. Represija mora biti izdašnija, učinkovitija i kvalitetnija", zaključuje Marjanović za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.