Sever: Ako je Vlada digla ruke od tekstilne industrije neka smogne hrabrosti to reći radnicima!

PROBLEMI u tekstilnoj industriji i štrajk radnika MTČ-a koji od prošlog tjedna blokiraju tvornicu, potaknuo ja čelnika Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimira Severa na pisanje otvorenog pisma predsjednici Vlade Jadranki Kosor, od koje traži poduzimanje hitnih mjera za rješavanje tih problema.

"Kao da su sve vlade digle ruke od tekstilne proizvodnje"

"Poštovana gospođo Kosor, je li nakon agonije i propasti niza tekstilnih tvornica u Republici Hrvatskoj događanje u MTČ-u d.d. konačno dovoljan razlog da Vlada RH primijeti kako u našoj zemlji još uvijek postoji i proizvodnja u tekstilnoj djelatnosti. Još uvijek, iako na izdisaju. Dugi niz godina Sindikat tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske upozorava na stanje u tekstilu u Hrvatskoj, traži ozbiljan pristup vlada. No, kao da su sve vlade digle ruke od tekstilne proizvodnje. Ako je to tako, neka konačno netko smogne snage i hrabrosti to reći radnicima zaposlenim u toj djelatnosti. I njihovim obiteljima. I onima koji se školuju za zanimanja u proizvodnji i obradi tekstila, od strukovnih škola sve do visokoškolskih ustanova. I onima koji su tek ove godine upisali školu ili fakultet tih usmjerenja", poručio je premijerki predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

"Tko će tim mladim ljudima reći kako se zapravo školuju za statističke brojeve na listama nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje, a ne za tržište rada? Tko će njihovim roditeljima reći kako je novac koji su teškom mukom izdvojili za njihovo školovanje potrošen uludo jer je Hrvatska odlučila otpisati tekstilnu proizvodnju u korist uvoznika i trgovaca jeftinih i često nekvalitetnih tekstilnih proizvoda iz Dalekog istoka?! I dok se razvijeni svijet sve više okreće proizvodnji i preradi industrijskog i takozvanog `pametnog tekstila` čiji završni proizvodi jamče i veće dodane vrijednosti te veće zarade, a time i veće plaće zaposlenih, hrvatske vlasti dopuštaju da tekstilna industrija u Hrvatskoj šaptom padne", dodaje Sever.

"Postupanje maćehe prema Pepeljugi ispada majčinski osjećajno i brižno u usporedbi kako se Vlada odnosi prema tekstilnoj industriji"

"Dugo već, zajedno sa Sindikatom tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske, tražimo sastanak nadležnog ministra i njegovih suradnika sa predstavnicima sindikata i poslodavaca kako bi se zajednički dogovorila najbolja rješenja za tekstilnu industriju u Republici Hrvatskoj, a dobili smo samo obećanja. Ne i sastanak. U zadnje vrijeme čak je zbog sindikalnog djelovanja vezanog uz tvrtku Sloga tvornica obuće d.d. Koprivnica prozvani ministar javno poručio predstavnicima sindikata TOKG-a kako se s njima neće sastati i tako javni interes podredio osobnoj povrijeđenosti", navodi predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

"Podupirući nužna i pravična rješenja za brodogradnju u Hrvatskoj s pravom se pitamo što moramo učiniti da i tekstilna proizvodnja dobije makar sličan tretman. Postupanje maćehe prema Pepeljugi ispada majčinski osjećajno i brižno u usporedbi kako se Vlada odnosi prema tekstilnoj industriji. Tekstilni radnici ne mogu ni glađu štrajkati kako bi skrenuli pozornost vlasti i javnosti na sebe jer se zbog niskih primanja oni i njihove obitelji svakodnevno bore s gladi i neimaštinom te su na to navikli i javnost i vlasti. U njihovom je radnom vijeku jedno sigurno, ako i uspiju radeći dočekati mirovinu ona će im biti minimalna baš kao što je bila i plaća. Mučno su živjeli s plaćom i mučno će nastavili živjeti s mirovinom. Tužan kontinuitet za razliku od političkih dužnosnika koji nakon solidne plaće u kontinuitetu mogu očekivati i više nego izdašnu mirovinu. Tako i ponovno postaje jasno kako doista `sit gladnome ne vjeruje`", dodaje Sever.

"Molimo, bez praznih obećanja"

"Na kraju još jednom pitamo što će i kako ova Vlada učiniti za tekstilnu industriju i njene radnike? Zašto resorni ministar izbjegava organizirati sastanak za spas tekstilne industrije u Hrvatskoj? Ako je politika ove Vlade iskoristiti krizu i do kraja `pokopati` tekstilnu industriju u Hrvatskoj, onda neka netko to i kaže sa svom odgovornosti prema posljedicama za zaposlene i njihove obitelji . Samo molimo, bez praznih obećanja. U ovoj zemlji u svim minulim godinama bilo ih je i previše. Gotovo da građani ništa drugo nisu ni dobivali", poručuju premijerki iz NHS-a.

"Ako put spasenja tekstilne industrije u Hrvatskoj leži na samim radnicima, ako su i ti radnici prepušteni sebi samima, ako rade i ne dobivaju plaću ili nemaju posla i opet ostaju bez plaća, onda se doista ne treba čuditi potezima očajnika koji zauzimaju tekstilnu tvornicu u potrazi za pravdom. Možda im se `posreći` i netko ih zatvori pa konačno od Vlade dobiju pomoć u vidu tri obroka dnevno u zatvoru kad već ne dobivaju plaću. Tragično, ali na žalost istinito", dodaju.

"Poštovana gospođo Kosor, na početku svoga mandata predsjednice Vlade RH rekli ste kako ćete biti čvrsta i vući odlučne poteze. Povucite hitno jedan takav odlučan potez za spas tekstilne industrije u Hrvatskoj i spas radnih mjesta te redovite i dostojne plaće zaposlenih u toj industriji. Budete li čekali s takvim potezom, više u toj industriji neće nitko preostati, a od toga će koristi imati samo uvoznici i preprodavači", naveo je Sever na kraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.