Šest godina nakon smrti, Stipe Šuvar osuđen zbog povrede časti za napisanu satiru

PRESUDOM Županijskoga suda u Zagrebu Stipe Šuvar, koji je preminuo prije šest godina, osuđen je zbog "povrede časti, ugleda i dostojanstva tužiteljice". Kaznu od 20.000 kuna s kamatama morat će platiti Šuvarova udovica, nasljednica poduzeća koje je objavljivalo Hrvatsku ljevicu, u kojoj je Šuvar objavio humoresku zbog koje je tužen.

Naime, prema pisanju Slobodne Dalmacije, Šuvar je osuđen jer je u listu Hrvatska ljevica 1994. godine objavio tekst satiričkoga karaktera protiv Vjesnikove novinarke Marije Grgičević koja je inicirala preimenovanje satiričkoga kazališta Jazavac u Kerempuh.

Grgičević je tužila Šuvara zbog povrede časti i ugleda dostojanstva, što je 2006. godine i presuđeno u njezinu korist na Općinskom sudu, a prošle potvrđeno na Županijskom.

Naime, Šuvar je u svojem tekstu naslova "Jazavac pred sudom preimenovane povijesti" 1994. godine, koji je potpisao kao Joža Jazavac, Grgičević nazvao "velikohrvatskom gospom", "najnovijom jazavčaricom" te "kulturnom seljačinom".

Grgičević je ranije napisala članak u kojem je tražila preimenovanje satiričkoga kazališta Jazavac u Kerempuh jer je, prema njezinim riječima, ime Jazavac asociralo na "velikosrbina Petra Kočića" i "našega dušmanina" (koji je preminuo 1916. godine, op. a.). U sveopćoj borbi za "svehrvatstvo" i lovu na vještice među nama samima, ime kazališta uskoro je i promijenjeno, a sad, 16 godina poslije, i pokojni Šuvar je osuđen zbog napisane satire.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.