Serge Brammertz odao počast žrtvama pokolja u Srebrenici



GLAVNI tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz posjetio je danas Memorijalni centar Potočari, u kojem je odao počast žrtvama ubijenim u srebreničkom pokolju 1995. godine, objavili su mediji u BiH.

Nakon obilaska memorijalnog centra Brammertz je podsjetio da je zločin u Srebrenici, jednako kao i još neki ratni zločini u BiH, još uvijek tema nekoliko sudskih predmeta na Međunarodnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji te da je zločin u Srebrenici vrlo važna karika u sudskom procesu protiv Radovana Karadžića. Brammertz je dodao i da je uvjeren kako će "svjedoci podsjetiti međunarodnu zajednicu na težinu i strahote zločina koji su počinjeni u Srebrenici" te da je uhićenje preostalih ratnih zločinaca, a posebno Ratka Mladića, i dalje prioritet Međunarodnog suda.

Glavni haški tužitelj potom se sastao i s članicama udruga koje okupljaju članove obitelji žrtava, a predstavnice udruga su tom prilikom inzistirale na uhićenju Mladića. No zatražena je i odgovornost bivše glavne tužiteljice Carle del Ponte, za koju članice udruge tvrde da je "uništila glavne dokaze za genocid u Srebrenici".

"Tražimo da se kazne i suradnici na ovom činu", rekla je predsjednica Srebreničkih majki Hatidža Mehmedović, a predsjednica udruge Majke Srebrenice Hajra Ćatić izjavila je da je razgovor s glavnim haškim tužiteljem bio koristan. "Saslušao nas je, ali nismo mogle dobiti neko čvrsto obećanje. Jer, i ranije su nas uvjeravali da će uhićenje Mladića uslijediti vrlo brzo, ali nikada ni jedno obećanje nije ispunjeno", rekla je Ćatić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.