Selak Raspudić: Na sisačkom području nakon potresa ima 50% više obiteljskog nasilja

Foto: Hina

SABORSKA zastupnica Kluba Mosta Marija Selak Raspudić upozorila je u petak da je u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon razarajućeg potresa u prosincu došlo do 50-postotnog povećanja broja žrtava obiteljskog nasilja u odnosu na ostatak Hrvatske.

"Od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji upozoravala sam na mogući porast obiteljskog nasilja u toj županiji. Nasilje je potencirano i činjenicom da ljudi žive u kontejnerima, gdje su u malim i skučenim prostorima smještene cijele obitelji", rekla je Selak Raspudić na konferenciji za novinare u Saboru.

"Podaci govore o dramatičnom porastu obiteljskog nasilja od 15.4 posto više žrtava u odnosu na prošlu godinu. Kada te podatke usporedimo s podacima za cijelu Hrvatsku za 2019. i 2020. godinu, kada su prekršaji nasilja u obitelji smanjeni za 11.3 posto, a broj žrtava za 7.4 posto, to zapravo znači da imamo 50-postotno povećanje žrtava u Sisačko-moslavačkoj županiji u odnosu na ostatak Hrvatske", istaknula je Selak Raspudić.

Posebno je poražavajuće, smatra Selak Raspudić, da je riječ o recidivistima jer nemamo toliko počinitelja koliko imamo žrtava, odnosno žrtava je pet puta više nego počinitelja. To znači da u Sisačko-moslavačkoj županiji sustav resocijalizacije gotovo uopće ne funkcionira, a preventiva gotovo uopće ne postoji.

Sve veći broj prekršaja nego kaznenih djela, za razliku od ostatka Hrvatske

"Osobito je zabrinjavajuće da imamo puno veći broj prekršaja nego kaznenih djela, za razliku od ostatka Hrvatske gdje se broj prekršaja smanjuje, a raste broj kaznenih djela. To MUP tumači pokazateljem dobrog rada institucija, pa se opravdano postavlja pitanje prepoznaje li policija u Sisačko-moslavačkoj županiji o kakvim je djelima riječ", kazala je.

"Zbog poražavajućih brojki želim alarmirati sve nadležne institucije da pojačaju preglede na terenu, pogotovo imajući u vidu recidiviste i njihovo ponašanje tijekom akutne krize", apelirala je Selak Raspudić.

"Osim što treba pojačati izvide na terenu, treba osnažiti institucionalnu potporu u vidu kapaciteta i broja skloništa. Stvarne posljedice dvostruke krize, pandemije i pogođenosti potresom tek ćemo osjetiti", ocijenila je.

"Pozivam sve institucije da reagiraju i smanje poražavajuće brojke, kako ne bi došlo do radikalizacije s potencijalnim ubojstvima na terenu", poručila je Selak Raspudić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.