Seksualni turizam u kojemu se iskorištavaju djeca širi se na nove destinacije

Foto: 123rf

PORTUGAL, Moldova i Ukrajina u Europi te Laos, Kambodža i Vijetnam u Aziji postali su nova odredišta seksualnog turizma u kojemu se iskorištavaju djeca, navodi studija zbog čega aktivisti pozivaju vlade da u turističke planove uključe mjere za zaštitu djece, javljaju agencije.

Seksualni turizam proširio se u svijetu i na zemlje koje prije nisu bile dostupne, nakon što je turizam doživio procvat zadnjih 20 godina, a putovanje je postalo jeftinije", ističe se u studiji koju je objavila mreža za zaštitu djece ECPAT (End Child Prostitution, Pornography and Trafficking).

Broj međunarodnih turista gotovo se udvostručio od 527 milijuna 1995. na 1,14 milijardi  2014.

U Aziji, napori tajlandskih vlasti da promijene imidž svoje zemlje kao odredišta seksualnog turizma  i suzbiju kriminal imali su nenamjerni učinak da se seksualni turisti okrenu Laosu, Vijetnamu i Kambodži, rečeno je u studiji.

U Europi, Moldova, Portugal i Ukrajina postale su nove destinacije seksualnog turizma.

Međunarodni turisti rizik za djecu

"Razumljivo je da mnoge od tih zemalja koje su se počele otvarati turizam vide kao odličan sektor gospodarskog razvoja", rekao je Mark Capaldi, koji je u ECPAT-u zadužen za istraživanje.

Zemlje koje traže gospodarske mogućnosti od turizma često zanemaruju rizike koje neki međunarodni turisti predstavljaju za djecu, a nemaju ni zakone za zaštitu djece.

Izvršna direktorica ECPAT-a Dorothy Rozga rekla je na konferenciji u Bangkoku da su izgledi da počinitelji seksualnog iskorištavanja djece budu uhićeni, optuženi i kažnjeni jako mali. Stalni korisnici ovih usluga biraju zemlje s najslabijim zakonima u kojima ne postoji vladavina prava", naglasila je.


Tipični prekršitelji više nisu bijelci, zapadnjaci, bogati i u zrelim godinama, pišu autori tog svjetskog istraživanja, u kojem je sudjelovalo više od 70 nevladinih udruga pod nadzorom udruge ECPAR.
"Većinom su to lokalni putnici", upozorava istraživanje.
"Sada imamo najveću banku podataka o toj temi", objasnila je Rozga iz ECPAT-a na konferenciji za novinare u Bangkoku i naglasila da "Niti jedna regija nije pošteđena, kao niti jedna zemlja".

Broj zlostavljane djece je porastao posljednjih 20 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.