Šefica Russia Todaya: Osvojili smo Kijev još u veljači, ali smo ga odlučili vratiti

Screenshot: Twitter/RMM

GLAVNA urednica prorežimske državne ruske televizije Russije Today Margarita Simonjan tvrdi da je Rusija zapravo osvojila Kijev tijekom prvog tjedna rata, a zatim ga vratila Ukrajini. To, naravno, nije istina. Ruske snage nikad nisu kontrolirale glavni grad Ukrajine.

U isječku emisije koji je objavila Julia Davis, američka novinarka koja prati ruske medije i objavljuje isječke s titlovima kako bi zapadnoj publici približila rusku propagandu, Simonjan kaže i da ne vjeruje da bi Rusija napala Kijev nuklearnim oružjem, ne zato što bi stradao veliku broj ljudi, već zbog svetih mjesta koja se nalaze u Ukrajini.

"Ili treći svjetski rat ili ruska pobjeda"

"Mi nismo poput njih. Da jesmo, zašto bismo se borili? Borimo se jer smo drugačiji i za naše pravo da budemo drugačiji: ne da budemo fašisti, ne da budemo histerični ili debili poput njih. Ako je naš susjed debil, moramo li i mi biti debili?" rekla je Simonjan.

Postoje samo dva scenarija, treći svjetski rat ili ruska pobjeda i ukrajinski poraz, kaže šefica RT-a.

"Iz njihove perspektive pobjeda Rusije znači da bismo mi zadržali bilo što. Oni vjeruju da bi Ukrajina trebala dobiti sve: Donbas, regiju Herson, Zaporižju i Krim. To bi im odgovaralo, druge opcije ne bi, kao ni treći svjetski rat", kaže.

Ta dva scenarija se međusobno isključuju, navodi. "Ili ćemo mi pobijediti ili će se dogoditi treći svjetski rat, ne vidim drugu opciju. Pod kojim okolnostima bismo se mi odrekli Krima? Bismo li ga se odrekli bez svjetskog rata?" rekla je Simonjan.

"Rusija neće napasti Kijev nuklearnim oružjem"

Kaže i da Rusija nikad neće napasti Kijev nuklearnim oružjem.

"Prvi razlog je da je to besmisleno, mi smo već porazili Kijev u prvom tjednu. Mi smo ga praktički zauzeli. Osobno znam vojnike koji su bili zgroženi kad im je rečeno da napuste položaje. Još od ožujka se ne borimo protiv Kijeva, borimo se protiv Zapada. Zašto bismo onda bacili bombu na Kijev?" kaže.

Najvažniji razlog zbog kojeg se to neće dogoditi su ruska sveta mjesta u Kijevu, kaže Simonjan.

"Ali u Washingtonu ili Londonu nema naših svetih mjesta. Nema ih ni u Berlinu", rekla je Margarita Simonjan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.