Liječnik o vozačkim dozvolama: Pendrek je preseljen u ruke doktora, sramotno

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ODBOR za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora danas održava sjednicu na temu priziva savjesti. Prije sjednice je šefica odbora Renata Sabljar-Dračevac komentirala i Zakon o sigurnosti prometa na cestama, odnosno dio vezan uz liječnička odobrenja vozačkih dozvola, javlja N1. Govorili su predsjednik Hrvatskog društva medicine rada Tomislav Furlan i Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. 

"Znate da je Klub socijaldemokrata tražio da zakon ide u treće čitanje, ono nam treba jer su neke stvari problem. Ako kažemo da donosimo zakon koji će se primjenjivati za godinu dana, kakav je to zakon? Zašto ga donosimo? Zakon je direktno u koliziji sa Zakonom o zaštiti prava pacijenata i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Imate privilegirani odnos liječnika i pacijenta gdje postoji liječnička tajna koja je zakonom regulirana, to nije nešto proizvoljno. Taj privilegirani odnos ovakvim se zakonom može narušiti. 

Slat ćemo pacijente na preventivne preglede, a ovakvim zakonom ih guramo u ruke nadriliječnicima. Kad se zakon donese, liječnik je dužan u dva klika mišom oduzeti pacijentu vozačku dozvolu. Dosad se to rješavala samo u medicini rada, ovo je druga situacija. Branitelji oboljeli od PTSP-ja zgroženi su ovime, mogu im oduzeti vozačku zbog lijekova koje uzimaju", rekla je Sabljar-Dračevac te dodala da u zakonu postoje i dobra rješenja, poput onih vezanih uz romobile.

Furlan: Sadašnji prijedlozi su pendrek-zakon

Furlan je o ispitivanjima zdravstvenih sposobnosti vozača rekao da nijedno mišljenje i prijedlozi struke nisu usvojeni u prijedlogu zakona.

"Sadašnji prijedlozi su pendrek-zakon u kojem je pendrek preseljen u ruke liječnika, što je sramotno. To je zato što je MUP nesposoban za poboljšanje sigurnosti na cestama i ovo je korak iz očaja. Ne samo da se zadire u prava pacijenata nego i ustavna prava, ono na rad koje je zajamčeno svakom građaninu RH jer se ograničava dostupnost radnih mjesta jer se ove odredbe o privremenoj sposobnosti odnose se i na profesionalne vozače. Apsurdno je da nije prihvaćen ni prijedlog označavanja lijekova.

Zaposlenici MUP-a se usprkos odredbama važećih pravilnika decenijama nalaze van zdravstvenog nadzora. Usuđujem se reći da preko 80 posto policajaca u RH nema utvrđenu zdravstvenu sposobnost jer se o tome trebaju brinuti samo dva tima u Domu zdravlja MUP-a, što je daleko ispod potrebnog broja. To je tako jer je MUP van nadzora Državnog inspektorata, djeluje sam za sebe i odraz nije samo nebriga za vlastite zaposlenike, prijedlog ovog zakona je nebriga za građane RH", naglasio je Furlan.

Bressan se ispričao svojim pacijentima

Bressan veli da je prijedlog ovakvog zakonskog rješenja nedopustiv jer se pokušavaju suspendirati odredbe nekoliko zakona. Istaknuo je profesionalnu liječničku tajnu.

"To je loš i opasan put, nadam se i apeliram na moralnu i etičku savjest saborskih zastupnika da se ne upecaju na takve opasne udice. U cijelosti smo kao struka protiv takvih rješenja i osobno se unaprijed ispričavam ako zakonom budem prisiljen oduzeti vozačku dozvolu svojim pacijentima, hrvatskim ratnim i vojnim invalidima", rekao je.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.