Šefica HUBOL-a: Ako 50 posto građana nije cijepljeno, moglo bi doći do četvrtog vala

Screenshot: RTL

PREDSJEDNICA Hrvatske udruge bolničkih liječnika za RTL je govorila o kontradiktornim podacima o preminulima od covida. 

Kaže da je teško reći tko je pogriješio u komunikaciji. 

"Greška u komunikaciji postoji ako vam bolnica izađe s nekakvih osam slučajeva, HALMED prijavi tri, a Zavod za javno zdravstvo kaže da nije dobio niti jednu potvrdu. Onda definitivno nešto u komunikaciji ne valja. Radi li se o obradi podataka ili o neadekvatno dostavljenim podacima, to u ovom trenutku ne mogu reći jer ne znam gdje je nastao cirkus u komunikaciji, ali definitivno nešto prema van ne ide dobro", rekla je Šmit. 

Teška komunikacija

Kaže da je za kliničara vrlo jasno od čega je njegov pacijent umro. 

"Ako se radi o smrti od respiratorne infekcije, odnosno u ovom trenu od covida, onda takav zaključak u otpusnom pismu i dijagnoza se jasno navedu. Onda oni idu u Zavod za statistiku i tamo se radi obrada podataka. Na koji način se zapravo ti podaci obrađuju, to vam u ovom trenutku ne mogu reći jer ne sudjelujem u obradi podataka pa bi zapravo trebalo pitati zavod", kaže. 

Navodi kako je teško komunicirati broj umrlih od korone/s koronom. 

"Ponovit ću, nama kliničarima je vrlo jednostavno odrediti je li netko umro od korone ili je bio s koronom u smrti. Odnosno umro je od infarkta, a bio je pozitivan na covid-19. To su za kliničara vrlo jednostavne stvari. Kako statistika obrađuje podatke, u ovom trenutku ne znam, ali bi bilo logično da se one koji su bili samo inficirani koronom, a nemaju kliničke simptome respiratorne infekcije odvoji, da ih se samo svrsta u onu statistiku kao broj covid-pozitivnih, infarkte i neke druge smrti razdvojiti tamo gdje oni zapravo pripadaju", rekla je Šmit i nastavila o slučajevima smrti nakon cijepljenja u sisačkoj bolnici. 

Strah od četvrtog vala

"Sisačka bolnica je malo specifična zato što šest mjeseci nema odjel infektologije. Mi još dan danas funkcioniramo u šatoru što se tiče infektološkog odjela. Sve svoje pacijente upućujemo prema Zagrebu. Dok smo imali odjel, stvari su funkcionirale vrlo jednostavno - na otpusnom pismu se napisao razlog i uzrok smrti koji bi se obrazložili u zaključku i tu nije bilo nikakvih dvojbi", rekla je Šmit. 

Tvrdi kako je 50 posto necijepljenih građana novi bazen za razvoj delta soja, odnosno, četvrtog vala. 

"Ja se nadam da će naši građani shvatiti da to ne trebamo sami sebi priuštiti, kao niti zdravstvenom sustavu koji već umire od tih korona kriza, koji je sad na koljenima i želi se vratiti u nekakvu normalu. Na kraju krajeva, to je i svrha zdravstvenog sustava - ne da liječi kontinuirano respiratorne infekcije od kojih imamo sada adekvatnu zaštitu, nego da se posveti drugim bolestima, onkološkim pacijentima, kardiovaskularnim pacijentima jer smo njih nažalost zapostavili. Nema nas dovoljno, bolnica nema toliko da to sve skupa pokriju. Hajmo malo odgovornosti svi skupa pa ćemo na jesen možda u nekakvom mirnijem tonu", rekla je Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a za RTL

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.