Šefica Foruma žena SDP-a zbog nasilja traži postupak protiv Kotura: Nisam DORH, ali ovo se mora istražiti

Foto: Index

KAROLINA LEAKOVIĆ, v.d. predsjednice Foruma žena SDP-a zatražila je dan uoči drugog kruga izbora u splitskom SDP-u da predsjedništvo SDP-a i Statutarna komisija reagiraju na optužbe o nasilju Gorana Kotura prema Katici Glamuzini.

Podsjetimo, sukob se navodno dogodio prije godinu dana tijekom priprema za doček Davora Bernardića u Splitu. Tada je Bernardić bio kandidat za predsjednika SDP-a. Glamuzina je optužila da Kotura da ju je napao verbalno, a potom pokušao i fizički, ali je spriječen. Priča se aktualizirala pred izbore u splitskom SDP-u. Kotur je na kraju ipak pobijedio, optužbama unatoč. Prije godinu dana, Indexu su i Kotur i Glamuzina negirali da se bilo što dogodilo.

"Katica mi se obratila u petak ujutro, dan prije izbora. Nisam reagirala zbog toga što su bili izbori. I da nisu, isto bih reagirala. Kolegica mi se obratila kao članica SDP-a i Foruma žena. Smatrala sam da ne smijem okrenuti glavu i saslušati ono što mi ima reći. Tražila je od mene savjet i reakciju na to što joj se dogodilo prije godinu dana. Ona je s tim sada željela izaći u javnost. Forum žena nema statutarne ovlasti, niti je Forum žena neka vrsta ćudoredne policije. Nemamo ovlasti, niti mogućnosti išta poduzeti. Naravno da možemo kao članice SDP-a uputiti molbu, zahtjev ljudima u SDP-u koji su u Statutarnoj komisiji koja se treba baviti i ovakvim pitanjima", kazala nam je Leaković. 

"Ne znam što se dogodilo, ali kolegica ima pravo zatražiti reakciju"

U dopisu je navela "da osuđuje bilo kakav pokušaj diskreditiranja, omalovažavanja, prozivanja, seksističke opaske, dobavicanja, kao i fizičke obračune u SDP-u, o čemu je ovdje riječ." Nasilje joj je neprihvatljivo, nasilnicima nema mjesta u stranci, zaključuje. Traži pokretanje postupka, utvrđivanje činjenica i sankcija.

"Riječ je o optužbama za koje ja nemam nikakav dokaz. Ne znam što se dogodilo, ali smatram da kolegica ima pravo zatražiti reakciju. Poslala sam dopis na nekoliko adresa u SDP-u, nakon čega se nije dogodilo ništa. Ja još čekam reakciju. Možda se ona dogodi na Glavnom odboru u subotu. Nemam nikakvih povratnih informacija. U dopisu sam navela da SDP mora biti stranka u kojoj se svi članovi i članice osjećaju sigurnima i u kojoj nema nasilja. Ponovila sam da za optužbe nemam dokaza", tvrdi Leaković. 

Glamuzina ne treba dokazivati da je žrtva, Kotur mora dokazati da nije nasilnik?!

Unatoč tome, u dopisu je navela da navode Katice Glamuzine uzima ozbiljno te da ne sumnja ni trenutka u ono što joj je ispričala. Smatra kako Glamuzina ne treba dokazivati da se prema njoj postupalno nasilno, već počinitelj nasilja ili navodni počinitelj mora dokazati kako on to nije učinio. 

"Napisala sam da je dužnost onoga koji se optužuje za nasilje dokazati da to nije učinio, a ne da žrtva to dokazuje. Ona je ovdje u potčinjenom položaju. Ovdje se radi o dvoje ljudi koji imaju određene političke funkcije. U situaciji u kojoj je seksualno uznemiravanje i nasilje prema ženama tema koja je vrlo vruća i prisutna u političkom životu, mislim da tolerancije na bilo koju vrst nasilja, verbalnog, fizičkog, psihičkog, naprosto ne smije biti. Nemam dokaza da se išta dogodilo, ali ne mogu kazati to nije moja stvar ili zašto nisi reagirala prije godinu dana. Nisam Državno odvjetništvo, ni sud, nikog ne optužujem, ali držim da ne bi bilo ljudski prešutjeti. Pretpostavljam da će se o ovome ipak razgovarati jer nije dobro da se takve stvari događaju", zaključila je Leaković. 

Goran Kotur kaže da se radi o laži koja je dio prljave kampanje uperene protiv njega.

"To je plasirano u medije dan prije izbora za predsjednika splitskog SDP-a. Pismo iz sjedišta SDP-a na Iblerovom trgu poslano je istog dana. Laži protiv mene se šire u raznim verzijama, koje se mijenjaju ovisno o tome gdje se i kome iznose. Sasvim je jasno o kakvom se pristupu radi s obzirom da se navodi da ja moram dokazivati da nisam napravio nešto što mi se podmeće. U životu nisam nikada dignuo ruku ili na bilo koji način napao i prijetio, a to se odnosi i na ovo što mi se sada podmeće", komentirao je Kotur.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.