Šefica Europske središnje banke: Oporavak od koronakrize i dalje je krhak

Foto: EPA

GOSPODARSTVO eurozone počinje se oporavljati od pada koji je prouzročila pandemija koronavirusa, ali oporavak je i dalje krhak, rekla je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.

Dužnosnici ECB-ja počeli su raspravljati o tome kada bi trebali smanjiti vrijednost kriznog programa kupovine obveznica, putem kojeg su od početka pandemije u financijski sustav ubrizgali više od 1000 milijardi eura.

Lagarde je signalizirala da još nije spremna ugasiti krizni program kupnje obveznica u pandemiji (PEPP).

"Dogovorili smo se da će (PEPP) ostati na snazi barem do ožujka 2022., a u svakom slučaju dok ne procijenimo da je krizna faza koronavirusa završila", podsjetila je šefica ECB-ja u razgovoru za francuski dnevni list La Provence.

"Oporavak je počeo, ali još je krhak", naglasila je.

Guverner Bundesbanka Jens Weidmann i čelnik austrijske središnje banke Robert Holzmann prvi su u ponedjeljak u upravnom vijeću ECB-ja otvoreno govorili o mogućnosti ukidanja 1850 milijardi eura vrijednog programa, s obzirom na početak procesa oporavka.

Fabio Panetta, talijanski član izvršnog odbora ECB-ja, upozorio je, pak, istoga dana na to da potporu ne bi trebalo povlačiti prerano, jer pandemija još nije završila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.