Šef Uprave TDR-a: BiH je najveći izvor za šverc cigareta u Hrvatsku

PREDSJEDNIK Uprave TDR-a Davor Tomašković kazao je za Srnu da je BiH najveći izvor za cigarete koje se nalaze na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

"Kada imate cijenu kutije Ronhilla u Hrvatskoj 2,5 eura na kiosku, a u BiH 2,5 KM, odnosno upola manje - to stvara prostor za ilegalnu trgovinu, čiji se interesi mogu uklopiti u tu razliku od 50 posto u cijeni", kazao je Tomašković, podsjećajući kako je granica između Hrvatske i BiH duga i prilično propusna, piše sarajevo-x.com.

Istaknuo je da te cigarete ne dolaze nužno organiziranim kanalima šverca, nego u velikom broju i maloprodajnom kupovinom građana koji prelaze granicu da bi kupovali jeftnije, pa te proizvode sasvim legalno, jednu ili dvije šteke, prenesu u Hrvatsku i plasiraju na ulici ili tržnici. Kako je kazao, u Hrvatskoj je 2009. došlo do naglog rasta poreza i cijena pa se to odrazilo i na veliki porast ilegalnog tržišta.

Postupno povećanje poreza


Komentirajući povećanje nameta na cigarete u skladu s EU-om, naglasio je da je trenutna direktiva EU-a o poreznom opetrećenju na 1000 cigareta u visini od 64 eura. "U BiH je trenutno manje od pola tog iznosa, a 90 eura je nova direktiva koja se do 2014. odnosi na zemlje članice EU-a. Druge zemlje koje još nisu u EU imat će neke prijelazne periode", kazao je.

Zemlje koje su naglo povećale porez, osjetile su radikalno povećanje šverca, pad prihoda trgovine i punjenja državnog budžeta i zbog toga nije dobro da to države čine odjednom, ističe Tomašković. On smatra da je bolje naparviti akcijski plan na osnovi kojeg bi se traženi iznos poreznih opterećenja mogao dostići postupno u roku od pet do deset godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.