Šef UN-a predložio Putinu da produlji sporazum o žitu. Rusi imaju uvjet

Ilustracija: EPA

GLAVNI tajnik UN-a Antonio Guterres predložio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da produlji sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, a zauzvrat mu je ponudio da se podružnicu ruske poljoprivredne banke spoji na međunarodni platni sustav SWIFT, rekli su danas izvori za Reuters.

Rusija prijeti da će raskinuti taj sporazum koji istječe u ponedjeljak jer joj se otežava da izvozi vlastito žito i gnojivo. Ključni ruski zahtjev je ponovno spajanje ruske poljoprivredne banke Rosselkhozbank na SWIFT. Isključila ju je Europska unija u lipnju 2022. zbog invazije na Ukrajinu. Glasnogovornik EU rekao je u svibnju da EU ne razmatra vraćanje ruskih banaka u SWIFT.

Jučer je poslao pismo Putinu

No EU razmatra spajanje na SWIFT podružnice Rosselkhozbanka kako bi se omogućilo transakcije sa žitom i gnojivom, rekla su tri upućena izvora za Reuters. Europska komisija nije odgovorila na upit za komentar. Guterres je predložio Putinu da produlji sporazum o žitu za nekoliko mjeseci, što bi dalo EU dovoljno vremena da spoji podružnicu Rosselkhozbanka na SWIFT, rekla su dva od tih izvora.

Guterres je Putinu jučer poslao pismo u kojem je predložio rješenje za izvoz ruskog žita i gnojiva i nastavak isporuke ukrajinskog žita preko Crnog mora, rekao je u srijedu glasnogovornik UN-a.

"Cilj je da se uklone prepreke za financijske transakcije preko Ruske poljoprivredne banke, što je velik razlog za zabrinutost Ruske Federacije, i da se istodobno omogući nastavak isporuke ukrajinskog žita preko Crnog mora", rekao je glasnogovornik Stefan Dujarric.

Ruski izvoz hrane i gnojiva nije pod sankcijama

Nije ulazio u pojedinosti, ali je dodao da Guterres radi sa svim relevantnim stranama na tom pitanju i da je spreman razgovarati s Rusijom o svojem prijedlogu. UN i Turska posredovali su u sklapanju sporazuma s Rusijom i Ukrajinom u srpnju 2022. kako bi se ublažilo globalnu prehrambenu krizu zbog ruske invazije i blokade ukrajinskih luka.

Kako bi se uvjerilo Rusiju da pristane, dogovoren je trogodišnji memorandum po kojem su UN-ovi dužnosnici pristali pomoći Rusiji da izvozi svoju hranu i gnojivo na strana tržišta. Ruski izvoz hrane i gnojiva nije pod zapadnim sankcijama zbog invazije, ali Moskva tvrdi da ga otežavaju restrikcije plaćanja, logistike i osiguranja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.