Sedlar je prvo lažirao povijest Jasenovca, a sad izmišlja Churchillove citate

Foto: Hina, Gulliver Getty, Screenshot YT, Screenshot Dnevno

JAKOV Sedlar danas bi trebao biti potvrđen kao dobitnik javnog priznanja u sferi kazališta i filma od strane zagrebačke Gradske skupštine.

>> Dodjela nagrade Jakovu Sedlaru je sramota za grad Zagreb, kažu antifašisti

>> VIDEO Dva prosvjeda zbog Jakova Sedlara uoči zadnje sjednice Gradske skupštine

Odgovarajući na peticiju antifašista i predstavnika srpske i židovske manjine protiv primanja nagrade te na apele Skupštini Grada Zagreba, Sedlar je izmislio citat Winstona Churchilla.

Opet falsifikat

Sedlar se u pismu, objavljenom na proustaškom portalu Dnevno.hr, između redova verbalne paljbe po protivnicima, opet poslužio falsifikatom.

"I nije mi čudno da laži inicijalno stižu s te dvije adrese koje sebe reklamiraju kao antifasističke. Jedino što ih može povezivati s antifašizmom jest ono što je Winston Churchill rekao davne 1947., kada je fašizam (hvala Bogu) bio pobijedjen: Fašisti će se u budućnosti rađati iz redova antifašista", napisao je Sedlar.



Churchill to nikad nije rekao

Međutim, kako nema nikakvih izvora da je Churchill ikad izgovorio tako nešto, Antifašistički vjesnik je poslao upit "Društvu Winston Churchill", koje je zaduženo za čuvanje njegove ostavštine. Njihov odgovor, kako navode, bio je kratak i jasan.

"There was absolutely no evidence anywhere of him ever saying it and so, therefore, he didn't say it." (Nema apsolutno nikakva dokaza nigdje da je on to ikada rekao, tako da možemo zaključiti da on to nije rekao")

Naime, radi se o preradi izvorne izjave političara iz Louisiane, Hueya Longa. On je 1935. izjavio: "When Fascism comes to America, it will (be in the name of/come under the guise of/be called) anti-Fascism!" ("Kad fašizam dođe u Ameriku, (zvat će se/sakrit će se/bit će u ime) anti-fašizma").

Često zlorabljenje desničara

Također, Faktograf se po ovom pitanju obratio britanskom povjesničaru Roryju Yeomansu, koji se bavi razdobljem Drugog svjetskog rata s naglaskom na NDH.

"Ne, to je lažan citat. Prema "Društvu Winstona Churchilla" on nije rekao ovo ili nešto slično. Ne zna se odakle potječe ova priča, ali ona je lažna", navodi Yeomans.

Na upit radi li se o čestoj pogrešci, odnosno falsifikatu koji je uzeo maha te tko najčešće rabi ove riječi, Yeomans odgovara:

"On se često zloupotrebljava, posebno od strane desničara, zbog Churchillova protivljenja komunizmu. Churchill je imao neke vrlo problematične poglede, ali nikad nije bio simpatizer fašizma. Liberalne struje politike ga također zloupotrebljavaju, zbog njegove podrška za buduću Europsku uniju, ali moram reći da po mom mišljenju je zloupotreba od strane liberala i ljevice daleko rjeđa", javlja Faktograf.

>> LICEMJERNI CIRKUS Bivši branitelj i osuđeni bludnik nagradio očajnog falsifikatora Jakova Sedlara


Brojne kontroverze falsifikatora


Uz Jakova Sedlara i njegov rad vežu se brojne kontroverze. Riječ je o nacionalistički nastrojenom redatelju, ali to nije najveći njegov problem. Veći je problem što se radi i o falsifikatoru. Njegov prošlogodišnji film "Jasenovac- istina", osim što se radi o krajnje revizionističkom uratku, vrvi plagiranim dokumentima.

>> Lovac na naciste pisao Zagrebu: Nemojte odlikovati Sedlara, njegovom filmu je mjesto u smeću


Tako je u filmu prikazana naslovnica zagrebačkog Vjesnika na kojoj piše: "Mnoge leševe iz Jasenovca Sava je donijela do Zagreba". U filmu je ta naslovnica korištena kao snažan argument laži o Jasenovcu da bi se ispostavilo da Vjesnik nikada nije objavio tu naslovnicu.



Ustvari, jasno je vidljivo da se radi o krajnje nevještoj fotomontaži u kojoj nije korišten ni dobar font niti naslov u novinama izgleda iti malo uvjerljivo. Što je najgore, tekst ispod ni na koji način nije odgovarao bombastičnom naslovu.

"Njegovi tajni izvori"

Sedlar se, nakon što je afera izbila baš u travnju prošle godine, nevješto pravdao.

"Nisam čitao tekst ispod naslova. Zašto bi mi to izgledalo sumnjivo, to je bio originalni list. Da sam ja dobio fotokopiju, ja bih išao gledati sve. Gledajte, bila su četiri lista i tekst o Jasenovcu se nalazio na unutrašnjim stranicama", izmotavao se u razgovoru za N1 televiziju kontroverzni redatelj.

Sedlar je tada tvrdio da za sve ima "svoje tajne izvore", no nije znao odgovoriti kako tekst ispod naslova o Jasenovcu uopće ne odgovara naslovu. Također nije znao reći ništa ni o tome da naslov koji je objavljen u njegovu filmu uopće ne odgovara fontu koji je koristio Vjesnik. Nemušto je odgovorio na pitanje, rekavši da se taj Vjesnik uopće ne može naći u arhivi.

To su lopovi

"Ne mogu vam kazati tko su ljudi koji su meni prodavali stvari. To su vam lopovi koji su se toga domogli na različite načine. Oni neće reći da su lopovi, uvijek će vam reći da su to naslijedili ili dobili od nekoga", neuvjerljiv je tada bio Sedlar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.