Sanaderova izborna matematika: HDZ je pobijedio na lokalnim izborima!

"HDZ JE pobjednik lokalnih izbora", trijumfalno je poručio Ivo Sanader nakon što se konačno udostojio obratiti javnosti. Podsjećamo, premijer se jučer nije želio pojaviti u HDZ-ovoj središnjici i zajedno s kolegama pratiti prebrojavanje glasova, a nagađa se kako se na takav potez odlučio jer se nije želio dovoditi u situaciju da još jednom mora objašnjavati zašto HDZ gubi sve velike gradove.

No, danas mu ipak nije bilo teško proglasiti se pobjednikom. "Ne treba kriti zadovoljstvo, ali za trijumfalizam nema mjesta. No, rezultati koje smo s koalicijskim partnerima postigli na ovoj razini čak su i bolji nego na parlamentarnim izborima", kazao je Sanader koji je čestitao svojim partnerima, te izrazio uvjerenje da bi HDZ opet osvojio vlast da se izbori nekim slučajem održavaju sutra.

"Lokalni izbori su dokaz da Vlada dobro radi"

"Lokalni izbori potvrdili su da je ova vlada proteklih godina dobro radila. To se vidi po našoj pobjedi u Našicama, gdje nam nije naštetila takozvana 'afera kamioni'. Nije nam naškodio niti slučaj Glavaš, iako se pravosuđe u njemu umiješalo u izbornu kampanju, ali, što je još važnije, ni globalna ekonomska kriza", rekao je Sanader.

"Kad bi HDZ svugdje pobjeđivao, to bi bilo jednoumlje", objasnio je Sanader razloge zbog kojih njegova stranka gubi u svim velikim gradovima. No, ipak je izrazio uvjerenje da će Jasen Mesić i Vesna Buterin biti budući gradonačelnici Zagreba i Rijeke. Ivana Kureta propustio je uvrstiti u svoju čestitku, jer se on odlučio izostaviti iz liste za gradsko vijeće. "Bio je to hrabar potez", rekao je Sanader kojem je žao što Kuret ne ide u drugi krug jer je protekle četiri godine, kako kaže, obavljao dobar posao. A razloge njegovog poraza vidi u tome što je Kerum privukao dio HDZ-ovih birača: "Bez HDZ-ovih birača Željko Kerum sigurno ne bi pobijedio u Splitu".

Jasen Mesić biračima će preporučiti koga da biraju u drugom krugu

Nakon što su izbrojani rezultati i izračunati postoci glasova, u Splitu i Zagrebu najvažnije pitanje postalo je - koga će HDZ-ovi birači podržati u drugom krugu? "Preporuke zagrebačkim biračima dat će Jasen Mesić, a u Splitu će isto napraviti gradska organizacija HDZ-a. To je njihova odluka", rekao je Sanader.

Što se tiče Dubrovnika, Sanader nema sumnje da će Dubravka Šuica u drugom krugu još jednom osvojiti gradonačelničku fotelju. "Njen protukandidat Andro Vlahušić nije loš kandidat, ali iako je dobio više glasova u prvom krugu, vjerujem da će izgubiti u drugom. Dubravka Šuica je puno učinila za Dubrovnik", podvukao je Sanader.

Jadranka Kosor se u svemu slaže sa svojim šefom

Sanaderov stav dijeli i njegova zamjenica koju je sinoć zapala neugodna dužnost da preuzme kontrolu nad zagrebačkim izbornim stožerom i upusti se u komunikaciju s novinarima komentirajući rezultate izbora. Jadranka Kosor danas se ponovo oglasila, riječima koje su gotovo identične kao Sanaderove.

I od nje smo tako čuli da je HDZ na lokalnim prošao bolje nego na parlamentarnim izborima, da je pobijedio, da bi ponovo osvojio vlast u slučaju da se sutra održe parlamentarni izbori. Kosor procjenjuje kako će nakon drugog kruga izbora HDZ imati 15 župana, te više od 50 posto gradonačelnika i načelnika, a gubitak velikih gradova je ne zabrinjava. "Nisu ovo bili izbori za samo četiri grada", tvrdi Jadranka Kosor.

P.V.
Foto: Igor Sambolec / CROPIX

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.