Sanader i Todorić i dalje primjeri Hrvata u udžbeniku hrvatskog za strance

Foto: Čitatelj Indexa

PRIJE godinu dana pisali smo o udžbeniku hrvatskog jezika za strance u kojem se kao primjeri Hrvata navode Sanader i Todorić. 

Godinu kasnije ništa se nije promijenilo. Strancima koji pokušavaju naučiti hrvatski jezik, u udžbeniku "Hrvatski za početnike 1" i dalje se kao, valjda, najpoznatiji Hrvati serviraju bivši premijer optužen za najteži kriminal Ivo Sanader te bjegunac Ivica Todorić, optužen za kriminal u najvećoj hrvatskoj kompaniji Agrokoru. 

Naime, uz vjerojatno najpoznatijeg hrvatskog glumca u svijetu, Gorana Višnjića, autori su kao reprezentativne primjere Hrvata naveli i Ivu Sanadera i Ivicu Todorića.

Sanader i Todorić: Pa, mi smo Hrvati!

Fotografijama Todorića i Sanadera strance se želi naučiti akuzativna uloga objekta, a dvojac na pitanje iz udžbenika "Hej, dečki, zašto imate kravatu?" iz oblačića odgovara: "Pa, mi smo Hrvati!"

Strancima se kao primjer za vježbanje hrvatskog daje i Severina. 

Stranci koji uče hrvatski tako moraju dopunjavati rečenice prema sljedećem primjeru: "To je Severina. Čija je to štikla? To je Severinina štikla." Ostatak rečenica moraju popuniti imenima Ivana Ljubičića, bana Jelačića, Tina Ujevića i Miroslava Kraljevića. 

Udžbenik su napisale Milvia Guleić Machata, Sanda Lucija Udier, Marica Čilaš Mikulić i Divka Pasini, a u opisu udžbenika stoji da je "popraćen bogatim ilustracijama koje olakšavaju proces učenja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.