Salman Rushdie na dolazi na književni festival u Indiji jer je saznao da se na njega sprema atentat

POZNATI pisac Salman Rushdie odustao je od nastupa na najvećem indijskom književnom festivalu u Jaipuru, obznanivši kako je iz povjerljivih izvora saznao da se na njega sprema atentat.

Podsjetimo, Rushdie je 1980. godine svojom knjigom Sotonski stihovi izazvao lavinu bijesa u muslimanskom svijetu. Iranski Ajatolah Homeini tada je na njega podigao fetvu, odnosno otvoreni poziv na njegovo ubojstvo.

Rushdie je trebao govoriti na otvorenju festivala u Jaipuru, ali su brojni utjecajni muslimanski klerici snažno protestirali zbog njegovog nastupa.

"Izvori iz obavještajnih službi obavijestili su me kako postoji mogućnost da su plaćeni ubojice iz bombajskog podzemlja na putu u Jaipur s namjerom da me eliminiraju", poručio je Rushdie u poruci koja je jutros pročitana na festivalu.

"Iako imam određene sumnje prema istinitosti ovih informacija, bilo bi vrlo neodgovorno od mene doći na festival i nastupiti pod ovakvim okolnostima. Bilo bi to neodgovorno prema mojoj obitelji, publici i kolegama piscima", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.