SAD tvrdi da se ruski sateliti ponašaju neobično i da su počeli pratiti američke

Foto: 123rf

PREMA informacijama zapovjedništva Svemirskih snaga, najnovijeg američkog vojnog odjela, neki ruski sateliti počeli su se u posljednje vrijeme ponašati neobično i uznemirujuće.

Sateliti za inspekciju?

"U studenom prošle godine ruska vlada lansirala je dva satelita koji sada aktivno manevriraju u blizini američkog državnog satelita i ponašaju se slično kao sateliti koje je Rusija rasporedila 2017. godine i koje je okarakterizirala kao satelite za inspekciju“, izjavio je jučer John Raymond, zapovjednik američkog svemirskog zapovjedništva i voditelj Svemirskih snaga.

SAD je u prosincu 2019. pokrenuo Svemirske snage, prvi novi vojni odjel od 1947., a Trumpova administracija zatražila je jučer u sklopu proračuna za njega (i ostale svemirske aktivnosti) 18 milijardi dolara, piše CNN.

Rusi negiraju navode Svemirskih snaga

Premda je rusko ministarstvo obrane priopćilo kako je "svrha ovog projekta daljnja procjena tehničkog stanja domaćih satelita", Raymond je kazao da su nedavne ruske aktivnosti "svemirske pothvate pretvorile u ratnu zonu".

Također je napomenuo da su ruski sateliti "demonstrirali karakteristike naoružanja kad je jedan od tih satelita u svemir ispustio projektil velike brzine".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.