SAD trese kriza zbog limita zaduživanja: Nema dogovora, nema ni godišnjih odmora

HARRY REID, predstavnik Demokratske većine u američkom Senatu, kazao je kako će zastupnici otkazati godišnje odmore predviđene za sljedeći tjedan, jer još uvijek nisu donijeli odluku o tome da li da povise limit nacionalnog zaduženja ili da se suoče s nemogućnošću otplaćivanja dugova.

Kazao je kako će zastupnici biti slobodni za Dan nezavisnosti 4. srpnja, ali da će se potom odmah vratiti na posao. Situacija je i više nego alarmantna, jer je SAD suočen s mogućnošću da ne uspije platiti dospjele račune svog javnog duga d 14 trilijuna dolara, što bi moglo pokrenuti novu "depresiju".

Republikanci ucjenjuju mjerama koje sami nikad ne bi donijeli

Prošlog tjedna su republikanski zastupnici napustili pregovore o podizanju limita, tvrdeći da Bijela kuća ovu krizu koristi za podizanje poreza. Oni ostaju pri tome da neće odobriti dizanje limita za zaduženje, kojeg treba izglasati najkasnije do početka kolovoza, ukoliko ne dođe do velikih rezova u nekim sektorima potrošnje. Demokrati ih pak  optužuju da stvaraju "talačku krizu" time što kao uvjet postavljaju ultra konzervativne odluke koje inače sami nikad ne bi proveli, piše Voice of America.

Ben Bernanke, šef američke Centralne banke, tvrdi kako sad nije trenutak za politička prepucavanja, te da se ne smiju kockati s otplatom dugova, jer bi i malo kašnjenje moglo uzrokovati "velike poremećaje" na financijskom tržištu. Jednak stav prema nužnosti odobrenja povišenja limita uputili su i predsjednik Obama i tajnik državne riznice Geithner.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.