SAD šalje zabranjeno oružje. "Ovo je jasan signal da rat ne ide dobro za Ukrajinu"

Screenshot: Twitter

SJEDINJENE Države opskrbit će Ukrajinu kazetnim streljivom, priopćila je Bijela kuća, čime je prešla važan prag u vrsti naoružanja koje se šalje Kijevu za obranu od Rusije. "To je teška odluka. Odgađali smo" neko vrijeme, rekao je novinarima savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, dodajući da je to "ispravna stvar".

Dodao je da je predsjednik Joe Biden donio tu odluku nakon konzultacija sa saveznicima i "jednoglasne preporuke" njegove administracije. Sullivan je rekao i da su Ukrajinci dali "pisana" jamstva o načinu na koji će koristiti to oružje kako bi se minimalizirao rizik za civile.

Kazetno streljivo, zabranjeno u više od 120 zemalja, ispušta mnogo manjih bombi koje mogu neselektivno ubiti na velikom području, prijeteći civilima. Streljivo je kontroverzno jer neeksplodirani "zvončići" mogu ostati na tlu godinama i kasnije možda detonirati.

Sullivan je također rekao da se Ukrajina neće priključiti NATO-u na samitu u Vilniusu sljedeći tjedan, iako će se razgovarati o ukrajinskom potencijalnom članstvu nakon završetka rata. Kijev ima "još puno etapa koje treba prijeći prije nego postane član" Sjevernoatlantskog saveza, dodao je.

Analitičar: Ovo je jasan signal da rat ne ide dobro za Ukrajinu

Bijela kuća je u potpunosti svjesna velike kontroverze oko ove odluke o kazetnom streljivu. Gotovo svi američki saveznici su potpisnici konvencije. Čak i u krugovima američke vlade postoji duboka nelagoda oko opskrbe Ukrajine vlastitim zalihama kazetnog streljiva.

Analitičar Sky Newsa Mark Stone kaže da je ovaj potez SAD-a znak da stvari na bojištu ne idu dobro za Ukrajinu. "Zašto SAD šalje kazetno oružje? Pa, činjenice na terenu ne idu u prilog Ukrajini. To je jasan signal da rat ne ide dobro za Ukrajinu. Takozvana proljetna ofenziva nije se ostvarila u proljeće i čini se da će posustati i tijekom ljeta. Ukrajini brzo ponestaje više konvencionalnog topništva, a zalihe u Americi i drugdje su pri kraju. Neophodan je most opskrbe", rekao je Stone.

"Američki dužnosnici prihvaćaju da je moguće da će biti civilnih žrtava, ali tvrde i da će više civila biti u opasnosti ako se dopusti Rusiji da okupira ukrajinsku zemlju. Streljivo bi Ukrajina koristila na okupiranom ukrajinskom tlu. Teret bi bio na Ukrajini", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.