SAD reagirao na sjevernokorejsku raketu, želi nastavak pregovora o denuklearizaciji

Screenshot: NK News

VISOKI dužnosnik američke administracije danas je ocijenio razočaravajućim sjevernokorejsko predstavljanje nove interkontinentalne balističke rakete te je pozvao na pregovore u svrhu postizanja potpune denuklearizacije.

Analitičari su rekli da će raketa, koja je pokazana na transportnom vozilu s 11 osovina, biti jedan od najvećih interkontinentalnih balističkih projektila na svijetu, ako oružje postane operativno.

SAD je pozvao Sjevernu Koreju da se uključi u održive i sadržajne pregovore

"Razočaravajuće je vidjeti da Sjeverna Koreja i dalje stavlja zabranjeni nuklearni program i program balističkih projektila ispred rada za bolju budućnost za narod Sjeverne Koreje", navodi američki dužnosnik.

"SAD poziva Sjevernu Koreju da se uključi u održive i sadržajne pregovore kako bi se postigla potpuna denuklearizacija", dodaje se.

Sjeverna je Koreja danas  pokazala prethodno neviđene projektile na vojnoj paradi.

Prvi put u posljednje dvije godine Sjeverna Koreja je pokazala projektile dugog dometa na vojnoj paradi. Na paradi je predstavljen i Hwasong-15, projektil najvećeg dometa ikad testiran u Sjevernoj Koreji i, čini se, novi balistički projektil koji se ispaljuje iz podmornice.

Uoči parade, kojom je obilježeno 75 godina od osnivanja vladajuće Radničke partije, južnokorejski i američki dužnosnici rekli su da bi Kim Jong-un mogao iskoristiti događaj za predstavljanje novog strateškog oružja koje je obećao ranije ove godine.

Sjeverna Koreja: Nastavit ćemo graditi svoju obrambenu silu

Balistički su projektili sada prvi put predstavljeni na vojnoj paradi od kada se Kim počeo susretati s američkim vođama, uključujući američkog predsjednika Donalda Trumpa 2018. godine

"Nastavit ćemo graditi svoju obrambenu silu i sredstva za odvraćanje od rata", rekao je Kim, istaknuvši da vojna sila neće biti iskorištena preventivno. Nije se izravno referirao na SAD ili razgovore o denuklearizaciji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.