SAD: Ojačat ćemo svoju vojsku na Bliskom istoku i zaštititi Izrael

Foto: EPA

Sjedinjene Države žele pojačati obrambene vojne sposobnosti na Bliskom istoku kako bi zaštitile svoje snage na tom području i saveznika Izrael, priopćio je Pentagon danas, u jeku rastućih napetosti u regiji.

Američki ministar obrane Lloyd Austin poduzet će nekoliko koraka kako bi ojačao zaštitu američkih trupa u regiji, pružio više podrške Izraelu i osigurao spremnost Sjedinjenih Država da odgovore na krizu koja se razvija, pojasnila je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh.

Naznačila je da bi se moglo raditi o obrambenim vojnim sposobnostima.

Posvećeni sigurnosti Izraela

Pozdravljajući Amerikance koje je Rusija oslobodila tijekom opsežne razmjene zarobljenika noćas, predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden rekao je da je jako zabrinut zbog situacije na Bliskom istoku, apelirajući na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da uskoro zaključi sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Tijekom telefonskog razgovora u nazočnosti potpredsjednice Kamale Harris Biden je uvjeravao Netanyahua da su Sjedinjene Države posvećene sigurnosti Izraela unatoč svim prijetnjama iz Irana.

Također su razgovarali o naporima da se pomogne obrani Izraela od prijetnji, uključujući prijetnje balističkih projektila i bespilotnih letjelica, što bi moglo uključivati ​​novo raspoređivanje američkog obrambenog oružja, navodi Bijela kuća.

Iran i savezničke skupine pripremaju svoj odgovor na ubojstvo čelnika Hamasa Ismaila Hanije u srijedu, koje palestinska islamistička skupina, libanonski Hezbolah i Teheran pripisuju Izraelu. Njegova smrt uslijedila je dan nakon što je u izraelskom napadu ubijen vojni vođa Hezbolaha Fuad Šukr u blizini Bejruta.

Ova dva napada oživljavaju strahove od širenja rata na cijelom Bliskom istoku, između Izraela s jedne strane te Irana i skupina koje on podržava u Libanonu, Siriji, Iraku i Jemenu s druge.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.