SAD ne može odlučiti treba li UN raspravljati o problemima u Sjevernoj Koreji

Foto: Epa

SJEDINJENE DRŽAVE još uvijek nisu odlučile hoće li se u utorak održati sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o kršenju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, rekla je američka veleposlanica pri UN-u Kelly Craft nakon što je sama mogućnost takvog sastanka razljutila Pjongjang.

Najmanje osam od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a podržava zahtjev za sastankom, a konačnu odluku ima SAD, navode diplomati. 

Minimalno devet zemalja treba podržati taj korak i spriječiti pokušaj blokiranja. Između 2014. i 2017. Kina nije uspjela zaustaviti godišnju raspravu. 

Napeti odnosi

Sastanak bi se mogao održati u vrijeme povećanih napetosti između Washingtona i Pjongjanga nakon što je sjevernokorejski vođa Kim Jon-un američkom predsjedniku Donaldu Trumpu dao rok do kraja godine da pokaže fleksibilnost u razgovorima za koje se SAD nada da će uvjeriti Sjevernu Koreju da odustane od svog nuklearnog programa. 

Rok Kim Jong-una zabrinuo je neke diplomate koji misle da bi Sjeverna Koreja sljedeće godine mogla nastaviti nuklearna testiranja i ispaljivanje projektila dugog dometa, koja su suspendirana 2017. 

"Ljudska prava su mi važna, bez obzira na to gdje", rekla je Craft na konferenciji za medije u petak tijekom obilježavanja američkog predsjedanja Vijećem sigurnosti u prosincu. 

"Nismo još odlučili hoće li biti sastanka 10. prosinca", rekla je. 

Pjongjang će to doživjeti kao "ozbiljnu provokaciju"

Prošle godine je SAD odustao od pritiska za održavanjem sastanka Vijeća sigurnosti jer nije imao dovoljno podrške, rekli su diplomati. Mogli su pokušati ponovno u siječnju, kada se rotiralo pet novih članica, ali to nisu učinili. 

Sjevernokorejski veleposlanik pri UN-u Kim-song upozorio je u srijedu u pismu Vijeću da će bilo kakva rasprava o ljudskim pravima u Sjevernoj Koreji biti "ozbiljna provokacija", a Pjongjang će "snažno odgovoriti". 

Kim-song je napisao da bi takav sastanak bio "čin povezivanja s SAD-om i prihvaćanje američke neprijateljske politike koje će dovesti do ugrožavanja umjesto pomaganja u smanjenju napetosti na korejskom poluotoku i rješavanju nuklearnog pitanja". 

"Nitko od nas ne može dopustiti kršenje ljudskih prava", rekla je Craft novinarima i potvrdila da je pročitala pismo. 

Sjeverna Koreja je više puta odbacivala optužbe o kršenju ljudskih prava i krivila sankcije za tešku humanitarnu situaciju. Sankcije su joj nametnute 2006. zbog balističkih projektila i nuklearnih programa. 

SAD je Kima uvrstio na crnu listu zbog kršenja ljudskih prava 2016.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.