SAD najavio nikad veće vojne vježbe u području koje svojata Kina: Pokazat ćemo snagu

Foto: EPA

KLJUČNI partneri SAD-a iz cijelog svijeta sudjelovat će u ovogodišnjem izdanju najvećih svjetskih pomorskih ratnih igara. Riječ je o vježbi Rim of the Pacific ili RIMPAC 2022., u kojoj će sudjelovati i Indija, Australija i Japan, zemlje koje su se pridružile Washingtonu u sklopu skupine Quad. Tu je i pet zemalja s izlazom na Južno kinesko more koje je sada jedno od najturbulentnijih područja na svijetu, prenosi CNN. Vježbe će trajati od 29. lipnja do 4. kolovoza.

Sjedište vježbi nalazi se u San Diegu i Honoluluu, a u njima će sudjelovati vojne jedinice iz 26 zemalja. U vježbama će biti angažirane četiri podmornice, 38 brodova i 170 zrakoplova, piše u priopćenju treće flote američke mornarice. Također, sudjelovat će i oko 25.000 vojnika, uključujući pripadnike pješaštva iz devet država.

"Slobodan i otvoreni Indo-Pacifik" je američka mantra dok Kina jača svoje snage te širi doseg u regiji, uključujući militariziranje otoka u Južnom kineskom moru. Kina za većinu tih otoka tvrdi da su njezin suvereni teritorij. Filipini, Malezija i Brunej, tri zemlje koje Kinu smatraju konkurencijom, također će ove godine sudjelovati u vježbama RIMPAC. Sudjelovat će i Indonezija, koja ima izlaz na Južno kinesko more i koja je svjedočila nedavnim pomorskim napetostima s Kinom. Isto tako, sudjelovat će i Singapur, smješten na jugozapadnom ulazu u more.

Naglasak vježbi

Zemlje Quada SAD, Japan, Indija i Australija produbljuju vojnu suradnju jer ih je strah veće kineske prisutnosti u toj regiji. Četiri zemlje su održale dvije pomorske vježbe u 2020., a u međuvremenu su se njihovi čelnici okupili četiri puta. Jedan od sastanaka se zbio prošlog rujna u Bijeloj kući, a drugi nedavno u Tokiju. 

Naglasak vježbi bit će na vježbama topništva, amfibijskim operacijama, čišćenju mina i zbrinjavanju eksplozivnih ubojitih sredstava, kao i na operacijama spašavanja i ronjenja, priopćeno je iz američke mornarice. U priopćenju stoji da RIMPAC 2022. pridonosi povećanoj interoperabilnosti, agilnosti i otpornosti koja je potrebna za odvraćanje agresije velikih sila u svim domenama i razinama sukoba. USNS Rainier, brzi brod za podršku u borbi, plovi s nosačem aviona USS John C. Stennis još od pomorske vježbe Rim of the Pacific 2016.

Kineski šef diplomacije: To je azijski NATO

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da je skupina koja sudjeluje u vježbama azijski NATO. Optužio ih je za poticanje geopolitičkog rivalstva i hladnoratovskog mentaliteta. Vježba RIMPAC 2022. također uključuje Francusku, Njemačku, Nizozemsku, Dansku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanadu, Kolumbiju, Čile, Ekvador, Izrael, Meksiko, Peru, Novi Zeland, Južnu Koreju, Šri Lanku i Tongu. Carl Schuster, bivši šef operacija u Zajedničkom obavještajnom centru američkog Pacifičkog zapovjedništva, kaže da sastav RIMPAC-a, osim vojne vrijednosti, pokazuje i politički utjecaj Washingtona u cijelom svijetu. 

"Vježba pokazuje snagu i širinu američkog svjetskog pomorskog partnerstva, što je važan signal za odvraćanje svih potencijalnih agresora koji vjeruju da su utjecaj i strateški položaj Washingtona u opadanju. To se posebno odnosi na mornaricu. Široka međunarodna podrška RIMPAC-u dokaz je da to nije slučaj. U vježbe će biti uključena i pacifička otočna država Tonga i to u vrijeme kada Kina pokušava povećati svoj utjecaj među malim zemljama u južnom Pacifiku", izjavio je Schuster.

RIMPAC je prvi put održan 1971. i ove godine će biti 28. izdanje ovih vojnih vježbi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.