ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Sad je gotovo sigurno: Učitelji će reći NE Plenkoviću, štrajk se nastavlja

Foto: Facebook/Pixsell/Patrik Macek

SINOĆ kasno završili su pregovori sindikata s premijerom Andrejom Plenkovićem koji im je umjesto zatraženog povećanja koeficijenta ponudio povišicu kroz dodatke. Učitelji i profesori te svi članovi sindikata u obrazovnom sustavu danas se izjašnjavaju oko toga.

>> Profesori na Fejsu masovno poručuju NE Plenkoviću

U razgovoru s brojnim predstavnicima sindikalnih podružnica te samim učiteljima doznajemo da se učitelji protive ovakvoj ponudi vlade jer to nije ono što su tražili.

"Referendum još nije proveden, tako da ne mogu reći kakvi će biti rezultati. No, ono što mogu reći je da su ljudi ogorčeni vladinom ponudom", rekli su nam sindikalni povjerenici u Zadarskoj županiji.

"Ljudima po školama nije lako i dosta im je štrajka, ali ne mogu sad odustati"

Sindikalni povjerenici iz Zagreba kažu isto.

"Ono što vidite u javnim objavama učitelja u Facebook grupama gdje se učitelji izjašnjavaju protiv ponude vlade je realno stanje. Ljudima po školama nije lako, dosta im je štrajka i rado bi se vratili na nastavu. Međutim ne mogu sad odustati. Cijelo vrijeme se borimo za veće koeficijente, a vidimo da vlada to ne nudi. Treba ići dalje sa štrajkom", rekli su nam sindikalni povjerenici iz Zagreba.

Sindikalni povjerenik iz Splita nije htio ništa reći jer referendum još nije završen.

"Jasno je što tražimo, a oni to ne nude"

Razgovarali smo i s nekoliko učiteljica i učitelja koji se nakon sinoćnje ponude premijera Plenkovića osjećaju jadno i poniženo.

"Svi smo ljuti i razočarani. Plačemo od muke jer nam je dosta toga da nas vlada ne shvaća ozbiljno. Jasno je što tražimo, oni to ne nude", rekle su nam učiteljice.

Učitelji iz zagrebačkih škola s kojima smo pričali rekli su da bi im borba bila uzaludna da sad pristanu na ovakvu ponudu koju nisu tražili.

"Ako sad odustanemo, značilo bi da je sve bilo uzalud"

"Mislim da smo bili jasni, a zašto premijer to ne može shvatiti, ne znamo. Znamo samo da smo svi složni i ustrajni u daljnjoj borbi za naš jedini zahtjev. Štrajkat ćemo i dalje. Žao nam je učenika i želimo da se sve što prije završi, no da sad odustanemo, značilo bi da je sve bilo uzalud", rekli su nam učitelji.

U međuvremenu Facebook grupa Podrška roditelja nastavnicima u štrajku puna je fotografija kolektiva iz brojnih škola koji su se fotografirali držeći u ruci papire na kojima piše "Ne pristajemo" ili samo "Ne", čime jasno daju do znanja kako će se izjasniti na današnjem referendumu te da neće pristati na posljednju ponudu vlade.

Također mnogi učitelji mijenjaju svoje profilne fotografije na Facebooku i stavljaju crveni znak na kojem piše "Ne".

Poruka sindikata učiteljima

Podsjetimo, Sindikat hrvatskih učitelja jutros je objavio na Facebooku poruku učiteljima.

"Sinoć kasno završili su pregovori sindikata s predsjednikom vlade. Nakon dugih pregovora, vlada je izrekla svoju konačnu ponudu.

Ponudu nismo prihvatili, ali ćemo je, nakon što je dobijemo u pisanom obliku, uputiti vama na izjašnjavanje.

Ponuda se sastoji od:

3% dodatka od 1.12.2019.,

1% dodatka od 1.6.2020. i zajedničkog rada na koeficijentima;

ukoliko ne dođe do izmjene Uredbe o koeficijentima do 1.12.2020., dobili bismo još dodatak od 1%.

Štrajk ide dalje.

Tijekom jutra očekujte sve materijale za izjašnjavanje.

Izjašnjavanje ćemo provesti danas, u srijedu, i u četvrtak kada moramo imati rezultate", objavio je Sindikat hrvatskih učitelja rano jutros na Facebooku.

Što vi mislite, trebaju li učitelji prihvatiti Plenkovićevu ponudu? Recite nam u anketi.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz štrajk u školama, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: štrajk u školama.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.