Saborski šaman Hodak: Za rješenje problema Sanader treba apstinirati od seksa i alkohola!

LUKA HODAK, HDZ-ov šaman iz Saborskog, mjesta za koje je cijela Hrvatska saznala nakon razuzdanog novogodišnjeg tuluma na kojem se konzumirala bunika i koji je završio s tragičnim posljedicama, po peti put kreće u utrku za načelnika Općine Saborsko i uvjeren je kako će i dalje ostati na toj poziciji. Ni dalje se ne smatra krivim za smrt svog susjeda i prijatelja, 59-godišnjeg Ratka Barića, koji je izgorio u njegovom vigvamu tijekom kobne novogodišnje noći.

"Teško mi je kad se sjetim Ratka. Bili smo više od prijatelja, a umro je u mom vigvamu. Iako nisam nimalo kriv za njegovu smrt jer bi Barić te kobne noći umro gdje god da bio, muči me to i danas. Jadnik je imao takvu karmu, a moja je, eto, bila da preživim, i fizički, psihički, pa i politički. Shvatio sam nakon svega da imam neku višu misiju i da moram nastaviti gdje sam stao jer me trebaju, i Saborsko, i Hrvatska", rekao je Hodak u petosatnom intervjuu za Jutarnji list.

Afera s bunikom promijenila je i odnos mještana Saborskog prema Hodaku: "Vidim da ništa više nije isto. Kada sam se nekoliko dana nakon nesreće vratio u vigvam da ga pospremim, pronašao sam neke petarde koju su donijeli dečki za novogodišnju noć, ali nisu ispucane. Opalio sam jedanput, samo da vidim kako se vigvam ponaša u tim okolnostima. Nisam ni slutio da ću pokrenuti lavinu reakcija u mjestu. Odmah su stigli neki naoružani mještani, a stigla je i policija, svi kivni na `luđaka koji opet nešto kuha`".

Bio je skloniji SDP-u, ali ga je u HDZ mobilizirala supruga

"U moj su restoran potkraj osamdesetih redovito dolazili Tuđman i Šarinić, ne zbog mene, naravno, nego zbog fine janjetine, vina i ostalih delicija. Kada sam shvatio što će se dogoditi, ušao sam u politiku punim jedrima. Poslije mi je bilo žao jer mi je baš ta politika nekoliko puta okrenula leđa. Ali evo, opet sam u njoj! Za Saborsko sam u ratnom vihoru učinio mnogo, a činim i nakon rata. To je valjda razlog zbog kojega sam na svim izborima dosad, vodeći ovdašnji HDZ, odnosio nadmoćne pobjede. Spojio sam nespojivo, mjesto načelnika općine, dakle političkog vođe, i osobu šamana kojoj materijalno ne znači ništa", rekao je Hodak, dodajući kako ga je u HDZ mobilizirala njegova supruga, uvjerena HDZ-ovka, iako je bio skloniji SDP-u i Ivici Račanu.

Šamanizmu se okrenuo nakon smrti kćeri 1993. godine. "Nakon kćerine smrti, o kojoj sam tek poslije doznao da je umrla u sumnjivim okolnostima, ona mi je noćima dolazila i molila me kao oca da je izvedem na pravi put. Pomogao sam joj i shvatio da tako mogu pomagati i ostalima. Zato je tu danas i ovaj vigvam u kojemu na plesovima sunca i mjeseca ljudima koji istinski žele pomažem da dosegnu vrhunce, da dosegnu vrata neba, a nekima čak da odu i korak dalje", rekao je Hodak koji činjenicu da ga mnogi vide kao ridikula i luđaka, komentira riječima: "Prema stanju svijesti ja sam već u osmom razredu, a oni su tek u jaslicama". "Produhovljeni" Hodak tvrdi i kako mu se jednom ukazao Papa Ivan Pavao II. i kako mu je tom prilikom zamjerio to što ga nije dočekao kad je dolazio u Hrvatsku.

Slovenska blokada kao posljedica podmetanja Hodaku?!

Hodak je rekao i kako se HDZ nema razloga bojati dok je uz njega i kako je slovenska blokada hrvatskog pristupanja EU i NATO-u upravo posljedica toga što mu je "netko iz vlasti htio zabiti nož u leđa". "Premijeru Sanaderu preporučio bih da nekoliko dana apstinira od seksa, hrane i alkohola i da duhovno nabijen ode na sastanak sa slovenskim kolegama. No, bojim se da ništa od toga neće biti jer sam jednom slično sugerirao i Vladimiru Šeksu koji me je, šokiran predloženim, poslao u kurac", rekao je Hodak, koji je uvjeren da će HDZ izvući zemlju iz krize, ali samo ako se Hrvati vrate iz gradova na selo.

"Svi smo mi Bog. I ja, i vi, i Saborsko. Samo je pitanje koliko je tko toga svjestan. Shvatio sam nakon novogodišnje noći da je sve po čemu je Saborsko bilo poznato otprije ostalo u sjeni događaja u vigvamu. Sad se na spomen Saborskog odmah pomisli na šamana Luku i buniku. Bog ili providnost htjeli su da to tako bude. Bunika raste pokraj moje kuće. Vrlo dobro znam kakva je to biljka i koje sve moći ima pa kako onda ne bih ponekad posegnuo za njom. Pa i Nikola Tesla ju je redovito konzumirao, a vidite koliko je genijalan bio. Upravo je i ta biljka pridonijela njegovoj razni svijesti", rekao je Jutarnjem listu Hodak.

O oduzimanju ilegalne puške, zbog koje je osuđen na tri mjeseca zatvora s rokom kušnje od godinu dana, šaman je rekao kako je dobro da su mu je oduzeli jer je "bila ukleta" - njome si je jednom propucao nogu.

I.M.
Foto: Mario Pušić/Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.