Ruža Tomašić napala povjerenika za proširenje EU zbog knjige o Domovinskom ratu

Foto: FAH

ZASTUPNICA u Europskom parlamentu Ruža Tomašić danas je Europskoj komisiji te povjereniku za proširenje Johannesu Hahnu službenim kanalima uputila pitanje zbog, kako tvrdi, relativiziranja hrvatske povijesti i Domovinskog rata.

Naime, povjerenik za proširenje Hahn sudjelovao je na predstavljanju dviju knjiga iz projekta „Zajednička povijest jugoistočne Europe“ koji provodi Centar za demokraciju i pomirenje u jugoistočnoj Europi. Njegova je glavna poruka bila da se povijest ne može podučavati „egocentričnim i etnocentričnim pristupom“ te da bi EK cijenila kad bi države s jugoistoka Europe ovakve knjige koristile kao materijal za nastavu u školama.

Jedna od tih knjiga - „Ratovi, podjele, integracija“ - bavi se i suvremenom poviješću Hrvatske. U njoj se o zločinima iz vremena Domovinskog rata (prvenstveno okupacije Vukovara) govori bez ikakvog vrijednosnog suda, bez konkretnih podataka i uz navođenje kako su obje strane činile zločine, tvrdi Tomašić.

Pomirenje ne smije voditi relativizaciji zločina

Tomašić pritom uvažava  da Europska unija počiva na pomirenju i dobrosusjedskim odnosima te u tom smislu naglašava da razumije nastojanje institucija EU-a da europske politike ne uvode nove podjele i međusobno nerazumijevanje. No, ističe da ovakav pristup mora imati određene granice i ne smije voditi relativizaciji povijesti.

Unatoč ogradi kako su stajališta iznesena u knjizi isključivo autorska, povjerenik je jasno stao iza ovog projekta, a EU ga i financira.

Stoga se Tomašić pita smatra li Komisija doista da bi djeca u školama trebala učiti pojednostavljenu verziju povijesti, lišenu znanstvenog pristupa, konkretnih činjenica i vrijednosnog suda te misli li Komisija da je put ka pomirenju relativizacija zločina i zločinačkih ideologija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.