Bivši FSB-ovac o Bidenu: Djeda su mogli odvesti u Bahmut, ništa mu se ne bi dogodilo

Foto: EPA

IZNENADNI jučerašnji posjet američkog predsjednika Joea Bidena Ukrajini je izazvao bijes i neugodu među mnogim ruskim vojnim stručnjacima, piše CNN. Ruski vojni jastrebovi povećavaju pritisak na Vladimira Putina dok se ruski čelnik priprema za važno nacionalno obraćanje u kojem će pokušati opravdati rezultate svoje invazije na Ukrajinu. 

Bidenov povijesni posjet se dogodio samo nekoliko dana prije prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, dajući simboličan poticaj Kijevu u ključnom trenutku sukoba. Posjet je razbjesnio ruske vojne i ultranacionalističke krugove, budući da je Putina zatekao uoči velikog obraćanja u kojem bi ruski predsjednik trebao pohvaliti navodna postignuća "specijalne vojne operacije". 

"Ne bih se iznenadio da djeda dovedu u Bahmut"

"Biden u (Kijevu). Demonstrativno poniženje Rusije. Priče o čudesnom hipersoničnom oružju mogu se ostaviti za djecu. Baš kao i priče o svetom ratu koji vodimo s cijelim Zapadom. Pretpostavljam da u svetom ratu postoje pauze za ručak", napisao je ruski novinar Sergej Mardan na Telegramu. 

Veteran ruske vojske i bivši časnik Federalne sigurnosne službe (FSB) Igor Girkin, poznat i kao Igor Strelkov, u međuvremenu je sugerirao da je Biden mogao posjetiti bojišnicu u istočnoj Ukrajini i neovisno o tome napustiti Ukrajinu neozlijeđen. "Ne bih se iznenadio da djeda dovedu u Bahmut... I ništa mu se neće dogoditi", rekao je Girkin.

"Još uvijek čekamo ruskog predsjednika u Kijevu"

Girkin pripada skupini vojnih blogera, od kojih neki imaju stotine tisuća sljedbenika i daju analizu sukoba za velike dijelove ruskog stanovništva, koji su opetovano kritizirali ono što smatraju "mekim" pristupom Putinovih generala na bojištu. Za mnoge je siguran i vješto izveden posjet američkog predsjednika bio još jedan simbol posrnule ruske vojne kampanje.

Telegram račun Zapiski michmana Ptichkina, kojim upravljaju pripadnici ruske vojske i mornarice, ironično je primijetio da je Biden stigao u Kijev prije ruskog predsjednika Vladimira Putina. "Gotovo godinu dana nakon početka specijalne vojne operacije, u ruskom gradu (Kijevu) čekamo predsjednika Ruske Federacije, ali ne i (predsjednika) Sjedinjenih Država”, rečeno je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.