Ruski oligarh Sveučilištu Oxford donirao 2.6 milijuna funti: "Trebaju vratiti novac"

Ilustracija: Unsplash

SVEUČILIŠTE u Oxfordu dobilo je donaciju od 2.6 milijuna funti od svog bivšeg studenta, rusko-britanskog poduzetnika. Njegova donacija je uslijedila nakon što ga je britanska vlada stavila na popis za sankcije ruskim državljanima. Riječ je o 34-godišnjem Saidu Gucerijevu, direktoru investicijskog fonda SFI i sinu ruskog oligarha Mihaila Gucerijeva, piše The Guardian

Oči britanske javnosti usmjerene su prema Oxfordu jer ih zanima hoće li sveučilište prihvatiti donaciju. Britanija je jučer stavila Gucerijeva na popis za sankcije. Naveli su da je imao korist od ruske vlade i da ju je podržavao kao direktor ruskog konglomerata. Britanska vlada kaže da je SFI uključen u ruski sektor financijskih usluga, što je bitan sektor od strateškog značaja.

Gucerijev je 2019. donirao 2.6 milijuna funti Sveučilištu u Oxfordu za stipendije iz arheologije i antropologije. Oxford je jučer priopćio da će razmotriti jesu li u vezi s donacijom prikladne ikakve daljnje radnje. Nakon što je Velika Britanija u kolovozu 2021. uvela sankcije Saidovom ocu Mihailu, zbog navodnog podržavanja represivnog režima bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka, Oxford je odbio vratiti donirani novac.

"Oxford bi trebao ili vratiti novac ili ga donirati za obnovu Ukrajine"

Zagovornici borbe protiv korupcije kažu da bi Oxford, s obzirom na to da je Gucerijev na britanskom popisu sankcija, trebao ukinuti stipendiju. James Bolton-Jones, savjetnik u kampanji Spotlight on Corruption, kaže da je neprihvatljivo da Oxford zadrži donaciju pojedinca koji se nalazi na popisu sankcija Velike Britanije i osobe koja ima bliske veze s Kremljem.

"Sveučilište u Oxfordu bi trebalo dobro razmisliti o tome da vrati novac ili još bolje, da ga donira za obnovu Ukrajine nakon rata", rekao je. Steve Goodrich, voditelj istraživanja i istraga u antikorupcijskoj organizaciji Transparency International, kaže da s "udvaranjem" velikim donatorima stiže i rizik.

"Primanje donacija od onih koji su pod sankcijama ili istragama ne izgleda dobro, čak i ako su bivši studenti. Sveučilišta u Velikoj Britaniji trebala bi pažljivije birati od koga uzimaju novac", kaže Goodrich.

Nakon uvođenja posljednjih sankcija, imovina 34-godišnjaka je zamrznuta, što znači da ne može kupiti ili prodati velik broj nekretnina u Londonu, koje vrijede najmanje 160 milijuna funti, o čemu je nedavno pisao The Guardian. Gucerijev je ranije rekao da je prekinuo sve veze sa svojim ocem te da je za rješavanje sukoba u Ukrajini mirnim putem. Također, rekao je da osuđuje navodna kršenja ljudskih prava u Ukrajini.

"Podržavamo sankcije koje su uvedene Rusiji, zato ćemo razmotriti jesu li daljnje radnje u vezi s donacijom prikladne", rekao je glasnogovornik Sveučilišta u Oxfordu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.