Ruski istraživački novinar optužen za prodaju droge, on tvrdi da mu namještaju

Screenshot: Euronews

ISTRAŽIVAČKI novinar iz Rusije Ivan Golunov uhićen je ovog četvrtka u Moskvi i optužen za prodaju droge, javlja BBC. Golunov pak tvrdi da mu je droga podmetnuta te da su ga policajci tukli prilikom uhićenja i kasnije u pritvoru.

Ruska policija demantirala je Golunovljeve tvrdnje o zloupotrebi ovlasti te je objavila devet fotografija na kojima se vidi droga navodno pronađena u njegovom stanu u Moskvi, javlja OCCRP.

Golunovljev prijatelj izjavio je za portal Meduza iz Latvije, za koji Golunov radi, kako policija nije omogućila Golunovu pravo na telefonski poziv 14 sati te da fotografije nisu iz njegovog stana.

Tijekom pretrage stana novinar je bio u autu s policijom

"Ivan mi je objasnio kako je tijekom pretraživanja stana bio u autu 20 do 30 minuta s policajcima", rekao je Golunovljev odvjetnik Pavel Chikov. Objasnio je kako su mu prilikom uhićenja uzeti ključevi te je policija tako u stanu bila sama 20 do 30 minuta.

Golunovu prijeti kazna od 10 do 20 godina zatvora

Ako bude optužen za posjedovanje droge, Golunovu prijeti zatvorska kazna od 10 do 20 godina.

"Uvjereni smo da je Golunov nevin. Štoviše, imamo razloga vjerovati da ga policija progoni zbog njegovog novinarskog rada", izjavio je glavni direktor i urednik Meduze Ivan Kolpakov. Dodao je da je Golunov već ranije primao prijetnje zbog svog rada.

36-godišnji Golunov bavi se istraživanjem korupcije u Rusiji te je pisao o sumnjivim nekretninama u vlasništvu visokih dužnosnika, kao i prevarama oko stanova u Moskvi. 

Transparency International zatražio je od vlasti u Moskvi da preispitaju kako je došlo do uhićenja, a sam progon novinara okarakterizirali su "neprihvatljivim".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.