Ruski bloger osuđen na 2 i pol godine robije jer je kritizirao rat u Siriji

Foto: Twitter

RUSKI bloger Aleksej Kungurov osuđen je i zatvoren zbog toga što je oštro kritizirao vojnu intervenciju Rusije u Siriji. Prema tvrdnji tužitelja, njegova tekst izražava simpatije prema teroristima.

Sud u regiji Tijumen osudio je Kungurova zbog objave na blogu koju je napisao nedugo nakon početka ruske intervencije i osudila ga na 2 i pol godine robije u kažnjeničkoj koloniji, prenosi Radio Free Europe - Radio Liberty.

Kažnjeničke kolonije su uobičajena vrsta odsluženja zatvorske kazne, a nastale su kao zamjena za zloglasni Gulag. Članice kolektiva Pussy Riot Nadežda Tolokonikova i Marija Aljohina također su osuđene na 2 godine u kažnjeničkoj koloniji, da bi na kraju bile amnestirane nakon odsluženog 21 mjeseca.

Osuda Kungurova samo je posljednja u nizu sudskih procesa protiv blogera i drugih korisnika društvenih mreža. Organizacije za ljudska prava upozoravaju da je ovo dio sve većeg gušenja slobode govora u Rusiji.

Kungurov je aktivist povezan s radikalno nacionalističkim i anti-zapadnim grupama. U svojoj objavi iz listopada neveo je da Islamska država, koja je u Rusiji zabranjena, ima obilježja prave države. Osim toga, ustvrdio je da je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo intervenciju kako bi održao sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na vlasti, a ne da bi porazio militante IS-a i druge navodne teroriste u zemlji.

SOVA centar, moskovski institut koji prati ekstremizam i ksenofobiju u Rusiji, izjavio je da u objavi Kungurova nema ništa ilegalno. Organizacija za ljudska prava Memorial uključila ga je na svoj popis političkih zatvorenika.

Kungurovljev odvjetnik najavio je da će se žaliti na presudu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.