Ruske vlasti: Kijev je odbio predloženi koridor prema Rusiji i Bjelorusiji

RUSKA vlada objavila je da je Kijev odbio predloženi humanitarni koridor prema Bjelorusiji i Rusiji, piše AFP.

"Ukrajina je danas odbila ponudu Moskve za humanitarne koridore prema Rusiji i Bjelorusiji", rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk.

Podsjetimo, ruska radna skupina priopćila je da će prekid vatre započeti danas ujutro i da će biti osiguran koridor za civile iz Kijeva, Mariupolja, Harkiva i Sumija. Nije za sada poznato vrijedi li prekid vatre i izvan spomenutih područja ni do kada će taj prekid trajati.

Objava ruskih vlasti uslijedila je nakon dva neuspješna pokušaja evakuacije civila iz Mariupolja. Rusija i Ukrajina krive jedna drugu za taj neuspjeh. Crveni križ je procijenio da je tada 200.000 ljudi pokušavalo napustiti Mariupolj.

"Rusi i dalje raketiraju gradove"

Ruska novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na ministarstvo obrane, objavila je koridore za evakuaciju kojima će civili iz Ukrajine moći otići u Rusiju i Bjelorusiju. Ruske snage će dronovima promatrati prekid vatre, priopćila je radna skupina.

Glasnogovornik Volodimira Zelenskog kazao je da je ruski stav prema humanitarnim koridorima "u potpunosti nemoralan".

Premda je Rusija jutros najavila prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora u nekoliko područja, njezine oružane snage navodno su nastavile raketirati ukrajinske gradove.

Ruske snage nastavile su invaziju i otvorile vatru na grad Mikolajiv, koji se nalazi 480 km južno od glavnog grada Kijeva, priopćio je jutros ukrajinski stožer. Spasioci su rekli da gase požare u stambenim područjima nastale zbog raketnih napada.

"Uzimaju žene i djecu za taoce"

Granatiranje je nastavljeno i u predgrađu Kijeva, uključujući Irpin, u kojem su već tri dana isključeni struja, voda i grijanje, piše The Guardian.

"Rusija nastavlja s bacanjem projektila i bombi te s topničkim napadima na gradove i naselja. Nastavljaju koristiti mrežu aerodroma u Bjelorusiji za zračne napade na Ukrajinu", rekao je stožer.

Dodao je da su Rusi gađali humanitarne koridore, uzimali žene i djecu za taoce i pozicionirali vojnu opremu u stambena područja gradova.

Miniran evakuacijski put

Direktor operacija Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) Dominik Stillhart objasnio je za BBC zašto je došlo do problema s takozvanim humanitarnim koridorima u Rusiji.

Kazao je da su danima pregovarali s obje strane, ali da i dalje nisu dogovoreni detalji sporazuma o prekidu vatre pri kojem bi civili mogli napustiti bombardirane gradove.

Stillhart je rekao da je jako teško navesti obje strane na sporazum koji je "konkretan, djelotvoran i precizan". Do sada su uspjeli postići "načelne" dogovore od kojih se vrlo brzo odustalo jer nisu precizno određivali izgled ruta i tko se može njima koristiti.

Za primjer je dao evakuacijsku rutu iz Mariupolja, navodeći kako su djelatnici Crvenog križa u nedjelju pokušali otići iz tog grada dogovorenom rutom, ali su ubrzo shvatili da je "put zapravo miniran".

"Zbog toga je jako važno da dvije strane imaju precizan dogovor kako bismo mi onda mogli pomoći na terenu", dodao je Stillhart.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.