Ruska proizvodnja nafte oštro pada, možda se neće nikada oporaviti

Foto: EPA

PROIZVODNJA nafte u Rusiji oštro pada. U ožujku je proizvodnja smanjena za pola milijuna barela dnevno (bpd), a do kraja travnja je ukupno smanjenje naraslo na milijuna barela dnevno, prenosi OilPrice.com, glavni portal na svijetu specijaliziran za energetiku. Izvor informacije je direktor British Petroleuma (BP) Bernard Looney.

"Danas je milijun barela ruske nafte izvan sustava... Mislimo da će se to vjerojatno udvostručiti ovog mjeseca, kada postojeće sankcije stupe na snagu", izjavio je Looney za Reuters. "Mislim da ne treba očekivati da će uskoro biti sniženja ovih cijena", dodao je.

Trenutno se cijena barela nafte kreće oko 110 dolara, a mogla bi narasti još više ako Kina odustane od "zero covid" politike i ukine trenutni lockdown. Do sada je nafta bila uglavnom izuzeta od sankcije koje je EU uvela Rusiji zbog rata u Ukrajini, ali najave o prekidu uvoza ruske nafte i plina u Europu guraju cijene na više.

Sama Rusija prognozira pad proizvodnje

"Potencijalno bismo mogli vidjeti gubitak više od 7 milijuna barela dnevno (bpd) izvoza ruske nafte i drugih ugljikovodika, kao rezultat sadašnjih i budućih sankcija ili drugih dobrovoljnih radnji", rekao je glavni tajnik OPEC-a Mohammed Barkindo.

To pak nije pokolebalo čelnike EU da objave planove o postupnom prekidu uvoza nafte iz Rusije, već do kraja godine. Teško će alternativni izvori biti dovoljni da nadomjeste naftu iz Rusije, jer je Europa desetljećima gradila infrastrukturu prema toj zemlji i stvorila ovisnost o njenim energentima.

Prema dokumentu ruskog ministarstva za ekonomiju u koji je Reuters dobio uvid, Rusija očekuje pad proizvodnje nafte za 17 posto do kraja godine u odnosu na razinu proizvodnje prije rata u Ukrajini. To bi bio najveći pad proizvodnje od 1990-ih.

Prema dokumentu, ruska proizvodnja nafte mogla bi se smanjiti za 433.8 milijuna do 475.3 milijuna tona (8.68 milijuna do 9.5 milijuna barela dnevno) u 2022. s 524 milijuna tona u 2021. godini. To bi bila najmanja razina proizvodnje još od 2003.

To je blizu 2 milijuna barela dnevno (bpd), što je slično predviđanju direktora British Petroleum (BP) Bernarda Looneya, ali i predviđanju norveške energetske konzultantske kompanije Rystad Energy.

Kada su kupci iz Europe počeli odbijati ruske isporuke nafte tankerima, ti tankeri su se morali vratiti u Rusiju i pohraniti naftu. Prema izvorima medija u Rusiji, skladišni prostor je ograničen i to je vjerojatno prisililo proizvođače da zaustave neke bušotine. Jednom ugašeni, prilikom ponovnog pokretanja slabije proizvode u odnosu na situaciju da nije bilo gašenja, tvrdi OilPrice.com.

Dodatan rizik je odlazak velikih stranih naftnih kompanija iz Rusije, što će smanjiti ulaganje u traženje novih izvora u Sibiru, posebno ako se tome dodaju financijske sankcije ruskim bankama. Investiranje u traženje novih izvora nafte je skupo, a mogućnosti ruskog financijskog sektora ozbiljno narušene zbog sankcija.

Europa je dugo razvijala ovisnost o nafti iz Rusije, sada je malo alternativa

U međuvremenu članice OPEC-a, udruženja država proizvođača nafte i plina, smanjuju proizvodnju umjesto da je povećavaju. Proizvodnja u SAD-u će narasti za 800.000 barela dnevno ove godine, prema predviđanjima američke Uprave za energetske informacije, što nije dovoljno da nadoknadi pad proizvodnje u Rusiji i dovede do stabilizacije cijena.

I Brazil širi svoje proizvodnje kapacitete, ali ni to neće biti dovoljno. Srednjoazijske države su partneri OPEC-a i u ruskoj interesnoj sferi, pa je malo vjerojatno da će biti volje podići proizvodnju. Cijena nafte će još neko vrijeme ostati visoka, a jedino će Kina i Indija imati koristi od situacije zbog toga što će moći kupovati rusku naftu po diskontnoj cijeni, tvrdi OilPrice.com

"Ovisnost Europe o ruskoj energiji je bio namjeran, desetljećima dug i obostrano koristan odnos. U ovoj ranoj fazi sankcija i embarga Rusija će imati koristi jer više cijene znače da su porezni prihodi znatno veći nego posljednjih godina", rekla je Daria Melnik, viša analitičarka u norveškoj konzultantskoj tvrtki za energetiku Rystad Energy.

"Za usmjeravanje izvoza u Aziju je potrebno vremena i velika ulaganja u infrastrukturu, zbog kojih će u srednjem roku ruska proizvodnja i prihodi naglo pasti", dodala je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.