Ruska naftna kompanija Zarubežnjeft u Hrvatsku želi uložiti milijardu eura



RUSKA naftna kompanija Zarubežnjeft u Hrvatsku želi uložiti milijardu eura! Objavio je to na konferenciji za novinare generalni direktor Zarubežnjefta Nikolaj G. Brunič, koji kaže da su zainteresirani za istražne radove, ulaganja u Janaf i gradnju produktovoda Slavonski Brod - Zagreb - Omišalj.

Rukovodstvo Zarubežnjefta o sva tri predložena projekta razgovarat će s Radimirom Čačićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva.

Također, Zarubežnjeft je zainteresiran i za kupnju OMV-ovih benzinskih pumpi u Hrvatskoj i BiH. Ponuda OMV-u već je poslana, ali odgovor još nisu dobili, prenosi HTV.

Ina ignorirala milijunsku ponudu za suradnju?!

Putem tvrtke kćeri u Hrvatskoj Nestro Sava, Zarubežnjeft u suradnji s Janafom želi sudjelovati u geološkim istraživanjima ležišta ugljikovodika na devet lokacija u Hrvatskoj u što je spreman uložiti više od 100 milijuna eura. Radi se i o lokacijama koje je do sada istraživala Ina.

Planirano je da Zarubežnjeft u tom poslu ima 51 posto udjela. Dodatnih 10 posto imao bi Janaf, a ostatak bi se financirao privatnim kapitalom. Brunič kaže da je Zarubežnjeft zainteresiran za suradnju s Janafom zato što su od njih dobili pozitivan odgovor, dok im Ina, koju su također kontaktirali, nije odgovorila.


"Zarubežnjeft i druge ruske energetske kompanije zbog toga ponekad osjećaju da u Hrvatsku nisu dobrodošle", kaže Brunič te dodaje da, unatoč ignoriranju Ine, nema razloga da Ina ne bi mogla prerađivati sirovine iz tih nalazišta.

Janafov naftovod na 30 posto kapaciteta

Brunič je objasnio i da Zarubežnjeft želi uložiti u Janafove transportne i skladišne kapacitete. Trenutno Janafov naftovod koristi tek 30 posto kapaciteta, a Zarubežnjeft to želi povećati. Cilj im je koristiti i spremnike u Omišlju za skladištenje ruske nafte namijenjene izvozu.

Što se tiče projekta produktovoda Slavonski Brod - Zagreb - Omišalj, on bi služio izvozu naftnih derivata neiskorištenih u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, proizvedenih u Rafineriji Bosanski Brod i Ininim rafinerijama. Zarubežnjeft u tom projektu želi imati kontrolni vlasnički i upravljački paket.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.