Ruske novinarke optužile zastupnike parlamenta za seksualno zlostavljanje

Foto: FaH/123rf

NEKOLIKO novinarki u Rusiji je ovih dana optužilo ruske zastupnike i visoke dužnosnike za napastovanje, što je rijetkost u zemlji gdje se i dan danas o toj temi uglavnom šuti.

Dvije novinarke koje izvještavaju o radu Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, i jedna zadužena za produkciju, prve su optužile Leonida Sluckog, predsjednika parlamentarnog odbora za međunarodna pitanja, za spolno uznemiravanje.
 
"Slucki mi je prošle godine stavio ruku na međunožje i krenuo prema gore", rekla je novinarka koja je htjela ostati anonimna, a prenijela je oporbena televizijska mreža Dožd 22. veljače.
 
Producentica, također anonimna, ispričala je kako ju je Slucki, pozvan radi televizijskog intervjua, pokušao "poljubiti i dirati po stražnjici".
 
Slucki navodno već godinama napastuje novinarke
 
Ovim se optužbama pridružila i novinarka Ekaterina Kotrikadze, potpredsjednica ruske neovisne televizije RTVI, prva žena koja je svjedočila ne skrivajući lice pred kamerama.
 
"Počeo me dirati i pokušao me poljubiti... Odgurnula sam ga i pobjegla", rekla je u utorak na televiziji, dodajući da se događaj zbio 2011., kad je imala 26 godina.
 
Zastupnik je na svom Facebooku nazvao te optužbe "niskom i podlom provokacijom" kojom ga se želi "oblatiti". Zatim je u komentarima razmjenjivao šale s kolegama koji su mu predložili da se "pozabavi novinarkama".
 
Gdje ima dima, ima i vatre?
 
Zatim su progovorile još dvije novinarke koje su ispričale slične stvari. Novinarka Sofija Rusova je tako u srijedu izjavila za radio Govorit Moskva da su je "dvaput napastovala dvojica visokih dužnosnika i jednom zastupnik Dume".
 
Istog dana, novinarka Elena Krivjakina iz dnevnog lista Komsomolske Pravde optužila je pak visokog dužnosnika ministarstva energetike i "poznatog zastupnika", ne otkrivajući njihova imena, da su joj se tijekom službenog puta prije dvadeset godina višekratno "nabacivali".
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.