Rusija upozorava da Ukrajina neće platiti isporučeni zemni plin

PREDSJEDNIK uprave ruskog energetskog diva Gazprom, Aleksej Miller, upozorio je danas da Ukrajina najvjerojatnije neće moći isplatiti svoja dugovanja nastala isporukom zemnog plina iz Rusije.

Riječ je o količini koja je dogovorena za isporuku u mjesecu svibnju, a sama objava informacije pet dana prije isteka mjeseca svibnja svjedoči o problemima u kojima se Ukrajina nalazi vezano uz plaćanje obveza prema Rusiji. Sve skupa pak predstavlja lošu najavu onoga što bi se na zimu moglo ponoviti, a to je plinska kriza odnosno smrzavanje malih i velikih potrošača diljem Europe.

Ukrajinska strana tvrdi pak kako su Millerove izjave tek dio ruske kampanje kojoj je cilj zastrašiti Europljane i tako ih potaknuti na podupiranje ruskih projekata izgradnje novih plinovodnih pravaca koji bi zaobilazili Ukrajinu i tako Rusiji omogućili veću kontrolu, ali i veći profit na isporuci zemnog plina europskim potrošačima.

Rusi ne kriju plinske ambicije

Miller je u priopćenju istakao kako Gazprom razmišlja o novoj mogućoj mjeri koja bi se ubuduće primjenjivala prema Ukrajini, a koja bi uključivala zahtjev da Ukrajina unaprijed i u cijelosti plaća naručeni ruski plin.

Gazprom je također priopćio da želi u Ukrajini uskladištiti dodatne količine zemnog plina kako bi tijekom zime, ako bude potrebno, bio spreman na brzu isporuku plina europskim potrošačima.

Rusija je prošli tjedan pozvala Europsku uniju da Ukrajini pomogne u otplati dugovanja nastalih isporukom plina. Sve to trebalo bi tijekom zime osigurati redovnu i nesmetanu isporuku ruskog plina, međutim rusko ustrajanje na poslovnim potezima koji ne odgovaraju Ukrajini nagovješćuju još jednu zimu u kojoj će se mali potrošači smrzavati i tražiti alternativne načine grijanja dok se ruski predsjednik ne smiluje i odvrne plinsku pipu.

R.I.
Foto: AFP (arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.