Rusija udarila po IS-u s 24 krstareće rakete; Putin: Dovedite mi kalifa živog ili mrtvog

Screenshot: YouTube

RUSIJA je lansirala rakete na ciljeve pod kontrolom Islamske države u Siriji s bojnih brodova u Kaspijskom jezeru udaljenom 1500 kilometara, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Lansirana su 24 krstareća projektila na 11 ciljeva koji su redom uništeni.



U međuvremenu, sirijske snage su pokrenule kopnenu ofenzivu uz zračnu podršku Rusije, rekli su sirijski dužnosnici. Sirijski opservatorij za ljudska prava javlja o "najintenzivnijim borbama u mjesecima" u pokrajinama Hama i Idlib.

Rusija tvrdi da napada "sve teroriste", ali je prema različitim izvješćima u zračnim napadima poginuo nepoznat broj civila i pobunjenika koji uživaju podršku Zapada.

Pripreme za protunapad

Prema analizi BBC-ja, ruska odluka da ciljeve IS-a napadne krstarećim raketama predstavlja novi zaokretu u intervencijama Moskve.

Nejasno je zašto je upravo to oružje iskorišteno za napad umjesto zračnih udara, ali su projektili na putu do cilja morali preletjeti značajan dio iranskog i iračkog teritorija.

Lansiranje krstarećih raketa s brodova već dugo predstavlja glavni izbor za američke prekomorske misije, zbog čega se ne može isključiti da su Rusi svoju tehnologiju iskoristili kako bi još jednom pokazali da imaju istovjetne bojne sposobnosti i opremu kao konkurentna "supersila".

Značajnije, navodi BBC, korištenje krstarećih raketa sugerira da se približava trenutak najavljene kopnene protuofenzive sirijskih snaga, iranskih specijalaca i boraca Hezbollaha.

> Ovako je iranski general u Moskvi isplanirao napade na IS


Ruski general-bojnik Andrej Kartopolov je u poslijepodnevnim satima dopunio šturu izjavu ministra obrane i rekao da su među ciljevima bila uporišta IS-a i al-Nusra fronte koja je povezana s Al-Kaidom. Pogođene su tvornice za proizvodnju oružja, zapovjedni centri, skladišta streljiva, spremnici goriva i baze za vježbanje u pokrajinama Raka, Idlib i Alep.

Vladimir PUtin naredio je stožeru zaduženom za operaciju u Siriji da što prije pokrene veliku potragu za kalifom Abu Bakr Al-Baghdadijem.

Za njega se vjeruje da se skriva u Raqqi, ISIS-ovom uporištu. Putin je naredio da se njega i ostale visokopozicionirane članove Islamske države dovede žive ili mrtve, pišu arapski mediji.

Ukoliko do Putina dođu živi, sudit će im se pred ruskim sudom, a ako budu usmrćeni, njihova tijela morat će biti prezentirana, kako se ne bi dogodilo ono što se dogodilo s Osamom bin Ladenon, čija je smrt i dalje obavijena velom tajne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.