Rusija se smrtnom presudom Britancima ruga pravu, kaže ukrajinska tužiteljica

Foto: Profimedia

"LAŽNA presuda trojici muškaraca koji su se borili u redovima ukrajinske vojske je teško kršenje i ruganje međunarodnom humanitarnom pravu, baš kao i ljudskim pravima", rekla je danas glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova, komentirajući smrtnu presudu dvojici Britanaca i Marokancu na međunarodno nepriznatom sudu samoproglašene Narodne Republike Donjeck.

"Kao ratni zarobljenici muškarci koji su danas osuđeni na smrt trebali bi imati imunitet od progona i ne može im se suditi jer su sudjelovali u ratu", pojasnila je Venediktova.

"Rusija zanemaruje osnovu ratnog prava"

"Rusija je još jednom demonstrirala koliko je otuđena od sustava utemeljenog na pravima, baš kao i da potpuno zanemaruje samu osnovu ratnog prava", rekla je u razgovoru za BBC.

"Smrtnu kaznu Europa smatra neprihvatljivom te nekompatibilnom s fundamentalnim pravima kao što je pravo na život", dodala je tužiteljica.

Ustvrdila je da je Ukrajina pokrenula vlastitu istragu o ovom slučaju te će poduzeti potrebne korake kako bi odgovorni za smrtnu presudu pripadnicima ukrajinske vojske bili privedeni pravdi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.