Rusija osudila smaknuće "afričkog Karla Marxa": "Nisu smjeli ubiti Gadafija"

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je kako treba temeljito istražiti jesu li akcije NATO-a koje su prethodile ubojstvu bivšeg libijskog diktatora Moamera Gadafija bile u skladu sa međunarodnim pravom.

"Moramo analizirati jesu li akcije NATO-a u skladu sa međunarodnim pravom", kazao je Lavrov dan nakon što su snage libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća uhvatili Gadafija te je on poginuo u sumnjivim okolnostima. Za Rusiju je sumnjiv i zračni napad na konvoj vozila u kojem se nalazio Gadafi prije uhićenja.

"Bila je pogreška ubiti Gadafija"

NATO je u svojem priopćenju napisao da njihovi piloti nisu znali da se u jednom od automobila u konvoju nalazi Gadafi u trenucima kada su napali. "Bila je pogreška ubiti Gadafija", kazao je Lavrov, piše RIA.


"Po međunarodnom pravu, međunarodna humanitarna pravila su na snazi tijekom oružanog sukoba. A ono što se događa u Libiji je naoružani sukob. Ta pravila su popisana u Ženevskim konvencijama koje su na snazi od 40-ih godina", nastavio je Lavrov.

Zarobljenik ima pravo na medicinsku pomoć

Podsjetio je kako, po tim konvencijama, zarobljena osoba u oružanom sukobu ima pravo na posebnu proceduru koja uključuje i pružanje medicinske pomoći ako je zarobljenik ranjen. "Nisu ga smjeli ubiti", rekao je Lavrov. Oko smrti Gadafija je izbila svađa u ruskom parlamentu koji na kraju nije izglasao izjavu o Libiji u kojoj bi se izrazila sućut zbog Gadafijeve smrti.

Mnogi ruski političari su hvalili Moamera Gadafija, a predsjednik stranke Liberalnih demokrata Vladimir Zhirinovski ga je nazvao "afričkim Karlom Marxom i libijskim Giuseppeom Garibaldijem". Za usvajanje izjave su bili i komunisti te stranka Samo Rusija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.