Rusi su pregazili prvu crtu ukrajinske obrane na sjeveru. Kijev pokreće istragu

Foto: EPA

Ukrajinski državni istražni ured (DBR) je u sklopu kaznenog postupka započeo s proučavanjem okolnosti proboja ruskih snaga u Harkivskoj oblasti. 

"Agresori su 10. svibnja 2024. uspjeli probiti prvu crtu obrane i zauzeti nekoliko naselja duž ukrajinsko-ruske granice, nanijevši gubitke među ukrajinskim oružanim snagama i civilima", naveli su iz DBR-a. 

Napomenuli su kako su s obzirom na visok profil postupka u istragu uključeni najbolji istražitelji i rukovodstvo Glavnog istražnog odjela DBR-a, uz blisku suradnju s operativnim jedinicama Službe sigurnosti Ukrajine (SBU). 

Iz DBR-a su naglasili kako imaju punu komunikaciju i potporu Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine. Dodali su kako istražitelji u sklopu predistrage sveobuhvatno provjeravaju razinu opskrbe i popunjenosti postrojbi, podizanje fortifikacijskih objekata i suradnju jedinica. 

Tužitelji naredili niz provjera

Također se provjeravaju potezi zapovjedništva na svim razinama u Harkivskoj oblasti tijekom, prije i nakon ruske ofenzive, kao i mogući slučajevi neopravdanog napuštanja borbenih položaja pojedinih jedinica. 

Pokušat će se utvrditi razvoj događaja iz minute u minutu, a tužitelji su već naredili niz provjera. Preliminarni rezultati ukazuju na napuštanje bojišta i nesavjesno ispunjavanje vojnih obveza. Još uvijek nitko nije osumnjičen za kolaps ukrajinske obrane. Da je istraga doista pokrenuta, saznalo se uvidom u sudski registar.

Iz sudskog registra je vidljivo kako DBR istražuje zašto zapovjedništvo 125. brigade, 415. odvojene strjeljačke bojne, 23. mehanizirane brigade, 172. odvojene strjeljačke i drugih postrojbi nije pravilno organiziralo obranu položaja na granici Harkivske oblasti i Ruske Federacije, što je dovelo do gubitka položaja, vojne opreme i osoblja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.