Ruši li Zapad Gadafija zbog "zlatnog dinara", zajedničke afričke valute?

NEKI vjeruju da saveznici štite civile, drugi kažu da je zbog nafte, dok treći kažu da su zapadne sile intervenirale u Libiji kako bi spriječile plan Moamera Gadafija o uvođenju "zlatnog dinara", zajedničke afričke valute temeljene na zlatu s namjerom istinskog dijeljenja bogatstva.

"To je jedna od stvari koje se planiraju gotovo tajno, jer u trenutku kada kažeš da se prebacuješ s dolara na nešto drugo, odmah postaješ meta", kazao je osnivač britanske organizacije Ministy of Peace James Thring te dodao kako je Gadafi o zajedničkoj valuti organizirao dvije konferencije, 1986. i 2000. godine. "Svi su bili zainteresirani, većina afričkih zemalja je bila oduševljena", kazao je Thring, piše RT.

Huseina su napali kada je najavio da će iračku naftu prodavati za eure


Gadafi nije odustajao od te ideje te je u mjesecima prije vojne intervencije pozvao afričke i muslimanske zemlje da se udruže i stvore valutu koja će konkurirati euru i dolaru. Naftu i druge svoje proizvode prodavali bi putem "zlatnog dinara". Mnogi smatraju kako bi uvođenje afričke valute promijenilo odnose u svjetskoj ekonomiji.

Bogatstvo države bi ovisilo o tome koliko ima zlata, a ne koliko dolara prodaje. Gadafijeva Libija ima 144 tona zlata, dok Velika Britanija ima dva puta više zlata, ali i deset puta više stanovnika. 2000. godine je Sadam Husein objavio da će se iračka nafta prodavati za eure, a ne za dolare. Mnogi kažu kako su sankcije i invazija na Irak došle zato što su Amerikance očajnički željeli spriječiti OPEC da prebaci trgovinu nafte sa svoje valute na euro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.