Rusi dijele novac za uništavanje ukrajinske vojske: 36.000 kn za avion, 6000 za dron

Foto: EPA

RUSIJA navodno dijeli i novčane nagrade mobiliziranim vojnicima koji uspiju uništiti ukrajinsku vojnu opremu. Prema Telegram kanalu koji vodi rusko ministarstvo obrane Zvezda TV, vojnici će tako dobiti 300.000 rubalja (oko 36.000 kuna) za uništeni ukrajinski avion, 200.000 rubalja (oko 24.000 kuna) za helikopter, 100.000 rubalja (12.000 kuna) za tenk i 50.000 rubalja (6000 kuna) za svaki dron, borbeno vozilo i raketne sustave, prenosi Newsweek.

Putin je još 3. studenog najavio da će građanima koji su mobilizirani nakon 21. rujna plaćati 195.000 rubalja (oko 23.000 kuna) mjesečno. No te su isplate krenule tek nakon što su vojnici na terenu počeli iskazivati sve veće nezadovoljstvo. Nova je novčana nagrada, navode iz Zvezde, "jako motivirajuća za borce".

Problemi s nabavom opreme

"Mobiliziranima će biti isplaćeno za uništenu i zarobljenu opremu nacionalista, kao i za uspjeh u borbi. Ako tome dodamo mjesečne isplate, dobivamo lijep iznos", pisalo je na Telegramu Zvezde TV.

Vijesti o najnovijim novčanim nagradama za mobilizirane dolaze nakon izvješća o velikim ruskim gubicima opreme. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je 3. studenoga da su sredinom listopada ruske snage gubile više od 40 oklopnih vozila dnevno. Posljednjih tjedana Rusija je bila prisiljena okrenuti se bjeloruskim zalihama kako bi nabavila najmanje 100 dodatnih tenkova i borbenih vozila pješaštva.

Rusija je 27. listopada prvi put priznala da nema dovoljno opreme za mobilizirane vojnike. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da postoje problemi s opremom za stotine tisuća mobiliziranih i da novoformirano vijeće koje je sazvao Putin radi na rješavanju problema s opremom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.