Rumunjski kandidat za premijera odustao od funkcije uoči glasanja o povjerenju

Ilustracija: EPA

RUMUNJSKI liberal Florin Citu, koji je trebao postati premijer, danas je odustao od te funkcije nekoliko minuta prije zakazanog parlamentarnog glasanja o povjerenju na kojem se očekivalo da će biti potvrđen, objavilo je predsjedništvo.

Kad je njegova kandidatura predložena prije dva tjedna, Citu je očekivao da će izgubiti glasanje. Liberali su se nadali da će to dovesti do prijevremenih parlamentarnih izbora. 

No zbog rasta zabrinutosti od koronavirusa u Rumunjskoj i ekonomskih posljedica pandemije čini se da su parlamentarci promijenili stav. 

Vršitelj dužnosti premijera Ludovic Orban mogao bi biti novi kandidat

Citu je zbog toga odlučio odustati, što znači da bi šef njegove stranke, vršitelj dužnosti premijera Ludovic Orban, mogao biti novi kandidat kojeg će predložiti predsjednik Klaus Iohannis. 

"Predsjednikova odluka da me predloži bila je čast", priopćio je Citu. 

"No to je bilo u vrijeme kad su prijevremeni izbori bili rješenje s kojim se slagala većina stranaka. To rješenje danas više ne postoji.

Čvrsto vjerujem da, kako bi bili uspješni na nadolazećim izborima, predsjednik stranke mora biti i premijer."

Političke turbulencije u Rumunjskoj počele su početkom veljače

Političke turbulencije u Rumunjskoj počele su početkom veljače kad su zastupnici srušili Orbanovu manjinsku vladu nakon samo tri mjeseca, otvorivši time put za prijevremene parlamentarne izbore na kojima su liberali očekivali pobjedu. 

Iohannis je ponovno imenovao Orbana, svog nekadašnjeg stranačkog kolegu, no ustavni sud je srušio tu odluku.

Izbori u Rumunjskoj vjerojatno će se održati u studenome ove godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.