Roko Šimac je nestao. Vrhovni sud skoro četiri godine nije odlučio je li silovatelj

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

ROKO ŠIMAC, nedavno nestali Splićanin, već je četiri godine nepravomoćno osuđen zbog silovanja počinjenog 16. studenog 2012. godine, na takozvanom tulumu iz pakla u Podstrani kod Splita. Zašto nepravomoćno? Zato što se Vrhovni sud od veljače 2017. godine, kada je dobio u ruke predmet, nije udostojio odlučiti što s njim. Sasvim precizno, Vrhovni nas je sud informirao da je predmet zaprimio 28. veljače 2017. godine, izvjestiteljica je sutkinja Melita Božićević Grbić, a "u predmetu je određena javna sjednica za 29. listopada 2020.", napisao nam je sudac Željko Pajalić, glasnogovornik Vrhovnog suda.

Predmet je uzet u rad prema redovnom redoslijedu

Učinilo nam se da su tri godine i osam mjeseci malčice previše za razmišljanje o slučaju pa nas je zanimalo zašto vrhovni suci nisu već pravomoćno odlučili o Šimčevoj krivnji. Tj. utvrdili smatraju li ga krivim ili ne. Pajalić nam je i na to odgovorio: "Predmet je uzet u rad prema redovnom redoslijedu jer po zakonu ne ulazi u tzv. hitne predmete, nije istražnozatvorski predmet, nije predmet USKOK-a, nije ratni zločin, nije maloljetnički predmet."

Drugim riječima, prema standardima Vrhovnog suda sasvim je redovno tri godine i osam mjeseci držati predmet. Stigao je u veljači 2017. godine, a znamo kakve su veljače, sive i dosadne, tko će čitati tuđu muku, potom je došlo proljeće, bude se hormoni, pupa priroda i društvo, bježi koncentracija, naporno je sjediti u uredu i gnjaviti se spisima, onda ljeto i godišnji odmori, prvo stari, potom novi, pa teška i depresivna jesen i, skoro preko noći, čovjek se čestito nije ni okrenuo, kad eto i Božića te Nove 2018. godine.

Tri pune godine mljeo je vrhovne suce iscrpljujući ritam smjene godišnjih doba, spis je skupljao prašinu, Šimac je na slobodi čekao pravomoćnost, a što je proživljavala i proživljava žrtva ne znamo. Nije to hitni predmet.

"I dalje se vodi kao nestala osoba"

Prema policijskoj informaciji Šimac je nestao 17. listopada, dakle 12 dana prije najavljene sjednice Vrhovnoga suda "te se i dalje vodi kao nestala osoba, a policija poduzima mjere i radnje iz nadležnosti policije s ciljem pronalaska istog. Podaci nestale osobe javno su objavljeni na službenim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba", priopćeno nam je iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske. 

<< Već par dana ne zna se gdje je Roko Šimac, osuđen zbog silovanja u Podstrani

Zanimalo nas je kojom je dinamikom teklo suđenje na splitskom Županijskom sudu. Optužnica je, kako su nas informirali, postala pravomoćna 9. prosinca 2013. godine, prva rasprava održana je 6. lipnja 2014. godine, uslijedilo je 18 ročišta, a presuda je objavljena 11. studenoga 2016. godine. Sudio je Mlađan Prvan. Sve je trajalo ni tri godine, manje od vremena potrebnom Vrhovnom sudu da se motivira na odlučivanje o presudi. Šimac je osuđen za dva kaznena djela - za nanošenje teških tjelesnih ozljeda dobio je četiri godine zatvora, a za spolni odnos bez pristanka osam mjeseci te mu je na koncu odmjerena jedinstvena kazna od četiri godine i šest mjeseci.

Žrtva je imala teške ozljede, pala je u komu

Prema presudi splitskog suda Šimac je "kriv što je 16. 11. 2012. godine u Podstrani u stanu Tomislava S. u cilju svog seksualnog zadovoljavanja protivno volji oštećene, za koju je znao da mu se ne može oduprijeti zbog privremene duševne poremećenosti izazvane akutnom intoksikacijom alkoholom, u spolovilo i anus ugurao ruku svjestan da joj može nanijeti teške tjelesne ozljede i pristajući na to. Od ozljeda je oštećena pala u komu, a život joj je spašen isključivo hitnom liječničkom intervencijom. Trajno je i teško narušeno zdravlje oštećene, a okrivljeni je iskoristio stanje u kojem nije bila sposobna izraziti svoje odbijanje te je bez njenog pristanka izvršio radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem".

<< PROČITAJTE PRESUDU ZA TULUM IZ PAKLA "Kriv je što je u cilju seksualnog zadovoljavanja..."

Presudom nije bio zadovoljan ni Šimčev odvjetnik Željko Gulišija, no, kako je rekao, nije htio detaljnije govoriti o tome da ne iritira javnost.

<< TULUM STRAVE Šimac dobio 4,5 godine za silovanje u Podstrani, njegov odvjetnik se uzda u Vrhovni sud

Kako smo izvijestili u studenome 2016. godine, sud je prekvalificirao kazneno djelo iz pokušaja ubojstva u nanošenje osobito teških tjelesnih ozljeda, a žrtva je imala niz ozljeda, izgubila je dosta krvi i nakon niza operacija ostale su joj trajne posljedice.

Od događaja je prošlo osam godina, od presude četiri, a od časa kada je predmet stigao na Vrhovni sud, malo manje od četiri godine. Ali, kako vidimo, vrhovnim sucima nije hitno. Vrag odnio žurbu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.