Roditelji u Srbiji traže istinu o sudbini više od 300 novorođenčadi

RODITELJI više od 300 novorođenčadi u Srbiji traže istinu o sudbini svoje djece za koju im je rečeno da su rođena mrtva ili su umrla neposredno nakon porođaja, no nikada im nije bilo dozvoljeno da vide njihova tijela.

Kako prenosi Radio Televizija Srbije, (RTS), neki od roditelja, čija su djeca na sličan način "nestala" prije 30-ak i više godina, sumnjaju da su bili žrtve nezakonitih radnji i mutnih poslova, a pravobranitelj za ljudska prava u Srbiji Saša Janković potvrdio je kako je u većini slučajeva problem u loše vođenoj dokumentaciji i aljkavo odrađenim administrativnim poslovima.

"Rekli su nam da je naša beba rođena mrtva, ali nam nisu dozvolili da je vidimo"

Novinari prenose izjavu Mirjane Novokmet, koja je u jednoj bolnici u Srbiji rodila dijete još 1978. godine, no tada im je rečeno da je beba rođena mrtva. "Kada smo tražili da vidimo bebu, da je identificiramo, odbili su i rekli da smo mladi, da ćemo imati još djece. Odmah sam sumnjala da se nešto događa" rekla je Novokmet.

Pravobranitelj Janković je svojim izvještajem na ovu temu skrenuo pažnju nadležnima da sumnje roditelja nisu neosnovane, te je naveo slučajeve kako su neki od roditelja u bolnicama dobili odgovore da je dokumentacija o smrti njihovih beba nestala ili je uništena, a ona je kasnije ipak pronađena. Janković upozorava da se u brojnim slučajevima ne može posve sigurno, bez dodatnih istraga, tvrditi da su djeca doista umrla zato što se ne može utvrditi gdje su njihova tijela sahranjena, jer roditeljima nije omogućeno da vide tijela iako su to tražili, te da nema dokaza o tome tko je potpisivao obdukcijske i patološke izvještaje.

Pravobranitelj je stoga predložio da Skupština Srbije donese poseban zakon koji bi omogućio utvrđivanje istine o ovim slučajevima i sudbinu nestale djece, naglašavajući da krivci za eventualne kriminalne poslove, ako ih je bilo, moraju odgovarati, bez obzira na činjenicu da je u dobrom dijelu tih slučajeva došlo do zastare.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.