Roditelji preminulog američkog studenta otkrili u kakvom stanju je vraćen iz Sjeverne Koreje

Screenshot: Fox News

RODITELJI američkog studenta Otta Warmbiera kojeg je Sjeverna Koreja zatvorila na godinu i pol da bi ga vratila u SAD kad je već bio u vegetativnom stanju, dali su prvi intervju od njegove tragične smrti.

>>Umro američki student kojeg je Sjeverna Koreja prošlog tjedna pustila iz zatvora

>>Što se zaista dogodilo nesretnom studentu u Sjevernoj Koreji?

Fred i Cindy Warmbier gostovali su danas u televizijskoj emisiji Fox & Friends, gdje su oštro prozvali režim Kim Jong-una i pozvali da ga se deklarira državnim sponzorom terorizma.

"Sjeverna Koreja nije žrtva. Oni su teroristi"

Naveli su da su u tri mjeseca od smrti svog 22-godišnjeg sina imali neko vrijeme za oporavak od gubitka. "Ali sada vidimo da Sjeverna Koreja tvrdi da je žrtva i da ih svijet napada, i ovdje smo da vam kažemo: Sjeverna Koreja nije žrtva", rekao je Fred Warmbier i nastavio: " Oni su teroristi. Oni su oteli Otta. Oni su ga sustavno mučili i namjerno ozlijedili. Oni nisu žrtve."

Podsjetimo, Warmbier je uhićen u Sjevernoj Koreji krajem 2015., posljednjeg dana svog kratkog turističkog posjeta ovoj izoliranoj i totalitarnoj državi. Osuđen je na temelju bizarne optužbe da je pokušao ukrasti propagandni poster iz hotela u Pjongjangu kao "uspomenu za jednu američku crkvu, uz dopuštenje američke vlade, kako bi narušio radnu etiku i motivaciju korejskog naroda". Iako se javno ispričao za svoj navodni zločin i molio režim da ga poštedi, osuđen je na 15 godina prisilnog rada.

Kako se naknadno ispostavilo, Warmbier je nedugo nakon odlaska na odsluženje kazne pao u komu, a unatoč kritičnom zdravstvenom stanju, Sjeverna Koreja ga je držala zatočenog 17 mjeseci. Vraćen je u SAD-u tek u lipnju ove godine. Iako je odmah po povratku prebačen u medicinski centar Sveučilišta u Cincinnatiju, preminuo je svega nekoliko dana kasnije, 19. lipnja. Dok Pjongjang tvrdi da je njegova koma bila posljedica zaraze botulizmom u zatvoru, američki liječnici nisu pronašli znakove botulizma u njegovom tijelu. 

"Proizvodio je nehumane zvukove"

"Nažalost, užasan tretman mučenjem koji je naš sin dobio od strane Sjeverne Koreje garantirao je da nijedan drugi ishod, osim tužnog ishoda koji smo danas doživjeli, nije bio moguć", naveli su Warmbieri u pismenom priopćenju poslanom nakon Ottove smrti.

A u današnjem intervjuu su opisali svoje stravično iskustvo pri susretu sa svojim sinom, koji je tada već imao teška i nepopravljiva moždana oštećenja, vjerojatno nastala srčanim udarom ili zastojem dišnih puteva: "Penjali smo se na avion, motori su još zujali. Kad smo došli na pola puta na stepenicama, čuli smo ovaj zavijajući, nehotični, nehumani zvuk. Nismo bili zaista sigurni što je to... Oto je bio na nosilima u avionu i nasilno se trzao, proizvodeći ove nehumane zvukove."

Otto je, prepričava njegov otac, bio obrijane glave, imao je cjevčicu za hranjenje u nosu i bio je slijep i gluh. "Dok smo ga gledali i pokušavali ga utješiti, izgledalo je kao da je netko uzeo par kliješta i prerazmjestio njegove donje zube. U roku od dva dana od kad se vratio kući, njegova temperatura je skočila. Ruke i noge bile su mu potpuno deformirane, imao je veliki ožiljak na desnom stopalu", rekao je Ottov otac.

"Uništili su ga"

"Uništili su ga", nadovezala se njegova majka, s ogorčenjem u glasu: "Zamalo sam se onesvijestila, ali onda sam se sabrala i vozila sam se u bolničkom vozilu uz njega jer nisam htjela da više bude sam."

"Nismo bili spremni na ono što smo doživjeli i onda kad smo vidjeli Otta kakav je već bio, volimo ga, ponosni smo na njega, ali nijedna majka, nijedan roditelj ne bi trebao prolaziti kroz ono kroz što smo mi prošli. I činjenica da je Otto bio sam, svo to vrijeme, neoprostiva je. Što god se dogodilo - mislim, zašto biste (mu) ovo učinili?", pitala se shrvana majka i dodala da joj se čini da je Otto poslan kući samo jer je bio na samrti. 

Američko državno tajništvo "snažno upozorava" američke građane da ne putuju u Sjevernu Koreju zbog "ozbiljnog i rastućeg rizika od uhićenja i dugoročnog zatočenja američkih građana".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.