Riječko Gradsko vijeće raspravlja o prodaji zemljišta za kompleks kolodvora Žabica

Foto: FaH

NA današnjoj sjednici vijećnici riječkoga Gradskog vijeća raspravljaju o prijedlogu gradonačelnika da se proda zemljište privatnom investitoru za gradnju kompleksa Zapadne Žabice s autobusnim kolodvorom, javnom garažom i komercijalnim sadržajima. 

Riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je kako je odlučeno da se krene u prodaju terena od 14.810 četvornih metara u središtu grada nakon analiza kojima je utvrđeno da je to najpovoljniji i najbrži način ostvarenja projekta, ponajprije zbog nedostatka interesa investitora za drugim modelima.

Na natječaj za prodaju terena na trgu Žabici, koji je završio u lipnju ove godine, javio se samo jedan ponuđač, tvrtka Best in Parking - Razvoj s ponuđenom cijenom od 85 milijuna kuna. Procijenjena vrijednost bila je 66 milijuna, tako da je dobivena vrlo povoljna cijena, rekao je Filipović.

Na ovaj način, rekao je, rješava se važno pitanje za Rijeku, riječ je ozbiljnoj tvrtki ponuđaču koja može izgraditi kompleks za tri i pol godine od potpisa ugovora o kupoprodaji, zaključio je gradonačelnik.

HDZ protiv svakog prijedloga o prodaji zemljišta

Josip Ostrogović (HDZ) najavio je da će vijećnici te stranke na glasovanju o prodaji biti protiv prijedloga. Kad se nešto proda, više nema mogućnost odlučivanja ni utjecaja na taj prostor pa se postavlja pitanje što bi se dogodilo da tvrtka kupac dođe u poslovne teškoće, rekao je.

Pozvao se na predstavljenu mogućnost gradnje autobusnog kolodvora državnom potporom iz europskih fondova, za što bi se natječaj trebao raspisati početkom 2023. godine. "Vi ste nesposobni. Ako se investitoru isplati njegova investicija, kako se vama ne isplati graditi s bespovratnih 200 milijuna kuna?" upitao je Ostrogović predstavnike gradske vlasti.

Štimac: Da se što povoljnije i kvalitetnije izgradi kolodvor

Petra Mandić (Most) istaknula je da će tri vijećnika te stranke biti za prodaju, a četvrta vijećnica suzdržana zbog urbanističkih primjedaba. Za prodaju će biti i vijećnici PGS-a, najavila je vijećnica Tea Mičić Badurina. Vijećnice tih dviju stranaka ocijenile su da sad nema bolje opcije za gradnju kompleksa.

Nezavisni vijećnik Davor Štimac predložio je da se odgodi glasovanje o prodaji dok se ne pripremi dokumentacija o financijskoj opravdanosti gradnje prodajom ili državnom potporom putem natječaja. "Podržavamo gradnju kolodvora, da se to obavi što povoljnije i kvalitetnije, ali načelno ne bismo zagovarali prodaju zemljišta", rekao je.

"U ovom slučaju nam SDP nudi model 'sve ili ništa', a HDZ se pojavljuje u posljednji trenutak prije ove sjednice s informacijom o mogućnosti financiranja putem europskih fondova, odnosno državne potpore", rekao je Štimac. Rasprava o toj temi nastavlja se poslijepodne. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.