Riječki epidemiolog: Zbog novih sojeva imamo rast slučajeva u županiji

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

DOBRICA RONČEVIĆ, glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije izjavio je za Dnevnik HTV-a da je na porast broja oboljelih u toj županiji utjecalo širenje novih varijanti virusa. 

"Nove varijante virusa imaju veći potencijal prijenosa bolesti, nego što je to standardni soj. Drugi razlog je to što smo išli u određena popuštanja mjera koja su dovele do toga da ljudi shvate da se mogu opustiti. Manje su koristili zaštitu poput distance, nošenja maski i izbjegavanja okupljanja. Bili smo svjedoci i okupljanja koja su bila čak i javno vidljiva, posebno među mladima, ali i prilikom drugih različitih događaja", istaknuo je Rončević. 

Naglasio je da će se nastaviti s cijepljenjem i pripremiti se za situaciju kada će cjepiva biti znatno više pa će se u kratkom vremenu moći procijepiti veći broj ljudi.

"Vjerojatno ćemo subotama i dalje nastaviti koristiti dvoranu Zamet", dodao je. 

U Primorsko-goranskoj županiji posljednjih tjedna dana broj novooboljelih je u porastu, pa tako i u riječkom KBC-u. Danas ih je ondje smješteno 45, a na respiratoru su četiri osobe. Epidemiološku situaciju u toj županiji, u odnosu na prošle mjesece, obilježio je veći broj zaraženih među školskom djecom i mladima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.